latinica  ћирилица
03/11/2019 |  11:40 | Аутор: СРНА

Годфри: САД жели узајамно признање Београда и Приштине

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри поручио је да САД жели споразум Београда и Приштине који се у идеалним околностима заснива на узајамном признању, али да не планира да држи лекције српским лидерима.
Ентони Годфри - Фото: РТС
Ентони ГодфриФото: РТС

Годфри је навео да САД не види никакав разлог за одлагање, али да не жели да поставља ни вјештачке рокове.

- Свјесни смо изазова које представљају рокови. Чини ми се да постоји извјесна доза осјећаја хитности да се не губи вријеме. Не желимо да догађаји у обје земље, ни избори у Америци, буду изговор да се успори заједнички посао - рекао је Годфри за Политку.

Он је истакао да Вашингтон неће да дефинише начин на који двије стране, Београд и Приштина, треба да дођу ро рјешења.

- Важно је да дође до суштинских разговора и треба да се ријешимо свих могућих препрека како би се дошло до одрживог рјешења које би допринијело стабилности и просперитету региона - рекао је Годфри.

Он сматра да САД и Србија имају изузетно снажне односе, те да Вашингтон помаже и подржава Београд у остварењу циља придурживања ЕУ, јер вјерује да је то у интересу Америке и да је то добро за регионалну стабилност, за развој Србије и регион у цјелини.

- Али, био бих опрезан у неким корацима који не помажу Србији да напредује у остварењу стратешког циља, који је сама зацртала. Потребно је размислити каква је вриједност таквих потеза - оцијенио је Годфри.

Годфри је рекао да је ово његово прво постављење за амбасадора и да су га претходни послови припремили за службу у Србији, те да је ту да би јој помогао да испуни циљ о чланству у ЕУ.

- Надам се отвореном дијалогу, а када буде било потребно да се кажу незгодне ствари, рећи ћу их директно, у приватним разговорима, колико год је то могуће, јер је на тај начин дипломатски рад најефикаснији - навео је амерички амбасадор.

Он је нагласио да Вашингтон врло пажљиво гледа на присуство руског ракетног система С-400 у Србији, као и потписивање споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, али се нада да ће видјети још већу посвећеност Србије европским циљевима.