latinica  ћирилица
03/11/2019 |  12:18 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Преминуо књижевник Драгољуб Јекнић

Српски књижевник и новинар Драгољуб Јекнић преминуо је у Београду у 79. години.
Драгољуб Јекнић (Фото: montenegrina.net) -
Драгољуб Јекнић (Фото: montenegrina.net)

Јекнић је умро јуче у београдском насељу Сремчица, гдје ће бити и сахрањен, а датум и вријеме биће накнадно саопштени, потврдили су Срни чланови породице.

Драгољуб Јекнић је рођен 1940. године у Бијелом Пољу у Црној Гори. Завршио је средњу војну школу смјер инжењер, а студирао је руски језик и књижевност.

Објављивао је пјесничке, критичке, есејистичке, драмске, прозне и друге текстове у великом броју листова и часописа.

Био је заступљен у бројним антологијама и енциклопедијама, а текстови су му превођени на словеначки, македонски, енглески, румунски, турски, арапски, албански, пољски, мађарски, бугарски и друге језике.

Пјесме и приче за дјецу годинама су му објављиване у читанкама за основне школе у БиХ и Црној Гори. Сада се објављују у читанкама у Републици Српској.

Од 1972. до 1988. године имао је статус слободног умјетника и бавио се искључиво књижевним радом.

До избијања рата и распада СФР Југославије 1992. године био је члан Удружења књижевника БиХ и Удружења књижевника Југославије, секретар Подружнице књижевника града Сарајева и директор Међународне књижевне манифестације "Сарајевски дани поезије".

Средином деведесетих радио је као новинар у Новинској агенцији Републике Српске - СРНА.

Био је један од покретача и уредника листа "Српска војска", коментатор листа "Јавност" и дописник листа Војске СР Југославије "Војска".

Добитник је бројних књижевних награда.