latinica  ћирилица
04/11/2019 |  09:11 | Аутор: РТРС

Ауровил: Утопијски град у Индији у коме нема новца, аутомобила и политичара (ФОТО/ВИДЕО)

На југу Индије налази се Ауровил, држава у држави за коју многи кажу да је најсавршеније мјесто на свијету. Политички, религијски, инфраструктурно и образовно.
Ауровил (Фото: АА) -
Ауровил (Фото: АА)

Град је овај статус стекао јер у њему нема политике, религије, инфрастурктура је компактна, а не грандиозна, док се образовање гради на здравим основама.

Ауровил је експериментални град/држава у регији Тамил Наду на југу Индије. Основао га је 1968. године пројектант Роџер Ангера, а прва "предсједница" је била Мира Алфаса, познатија под именом "Мајка".

Град је основан само због једног циља - да би се створило мјесто гдје мушкарци и жене, без обзира на држављанство могу да живе у миру, напретку и харомонији, без религије, политике или националности.

Експериментални покушај да се изгради огромно еко село у којем људи могу да живе у миру и хармонији стваран је корак по корак. Становници желе савршено мјесто на свијету - а од оснивања до данас, то мјесто било је савршено. Често га зову и "Нова зора" или "Град зоре".

Географско срце овог града/државе је Матримандир у којем се налази спиритуалистички центар гдје становници могу да медитирају и баве се јогом.

Куће у Ауровилу (Фото: Screenshot/YouTube)

Иако звучи идилично, Ауровил није "земља дембелија" и у граду сви имају посао, задатак који треба да обаве и увијек има нешто да се ради.

Ово јединствено мјесто има и јединствен систем образовања. Дјеци се даје шанса да се развију и у потпуности остваре своје снове тако што ће костантно побољшавати своје креативне вјештине.

Аутомобили нису дозвољени у Ауровилу, а за превоз се користе скутери мале кубикаже и бицикли.

Тренутно на простору града борави нешто више од 2.000 људи из 45 земаља свијета. Намјера оснивача била је да на том мјесту окупи до 50.000 људи, будући да им толико капацитет дозвољава. Држава/Град има четири постулата:

1. Ауровил не припада никоме, припада човјечанству;

2. Ауровил је мјесто гдје образовање никада не престаје, гдје напредак не престаје, и гдје се не стари;

3. Ауровил жели да буде мост између прошлости и будућности;

4. Ауровил је мјесто материјалних и духовних истраживања и живи доказ људског јединства.

Као и сваки град или држава, и ово мјесто има своју "владу" и систем управљања, а служи да се превазижу све социјалне, политичке и религијске осуде.

Заједнице су подијељене у комшилуке са енглеским, санскрит, француским и тамил именима попут Аспиратион, Арати, Ле Ферме, Исаиамбалм. Већина становника су Индијци, њих 1.005, Француза има 336, Нијемаца 213, Италијана 87, 86 Американаца и 65 Руса.

Подаци са Википедије кажу да у Ауровилу живи шест становника словенског поријекла, док је Чеха, Египћана, Финаца, Ираца, Казахстанаца, Литванаца и Филипинаца најмање, тачније по један од свих наведених.

Град/Држава има и сопствени монетарни систем. Папирни и ковани новац су прошлост, а сваки становник има свој централни рачун, док се привременим посјетиоцима отвара дебитна картица. Сваки становник даје свој мјесечни допринос за заједницу, било у новцу, храни или натури.