latinica  ћирилица
04/11/2019 |  21:45 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

Губи ли Српска вријеме у БиХ због неформирања власти? (ВИДЕО)

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је, гостујући у емисији Актуелно, да БиХ умјесто да иде напријед, све више назадује због неформирања власти на нивоу БиХ.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

- Власт није формирана ни на нивоу Федерације БиХ, па ни неки кантони још нису то урадили. То је све јако споро, а СНСД је био за то да се власт брзо формира и то се могло урадити - рекла је она.

Нагласила је да је важно да БиХ иде ка Европској унији без обзира на одређене застоје у Бриселу.

- Као што је рекао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, чак ако и Европска унија не буде жељела проширење, важно је да се усваја европско правно насљеће како би дошло до побољшаног квалитета живота за све грађане - истакла је Мајкић.

Она је поручила да Република Српска неће прихватити слање АНП-а и да је јасан став СНСД-а према НАТО, а то је против чланства у овај војни савез. 

Напоменула је да је стање такво да је питање да ли се у БиХ може договорити било шта, те додала да Република Српска једина нормално функционише.

- Без обзира на изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да БиХ неће у НАТО ако то неће Срби и Република Српска, он опет уцјењује са АНП-ом, а тај АНП је први корак ка чланству. То сигурно неће проћи - категорична је она.

Поручила је да БиХ само може функционисати када би међународна заједница престала да се мијеша у унутрашња питања БиХ.

- Када би дошло до тога, не би више политички лидери Бошњака "клечали" испред врата ОХР-а, него би се договарали са  политичким представницима друга два народа - рекла је она.

Потпредсједник ДНС-а Марко Аћић истакао је да је ова странка изричито против чланства БиХ у НАТО, као и против слања АНП-а.

- Можемо размотрити једино ако Србија одлучи, евентуално, да се прикључи овом војном савезу - каже Аћић.

Он је и прокоментарисао тренутну ситуацију на нивоу БиХ.

- Неки званичници врше на нивоу БиХ и законодавне и извршне функције. То је неприхватљиво. Наш правни систем то не познаје - изјавио је Аћић гостујући у емисији Актуелно.

ДНС осуђује неформирање власти на нивоу БиХ.

- Ова земља је због тога додатно урушена. Није логично да више од годину дана од избора није формирана власт - поручио је он.

Аћић је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић има неискрене ставове и двоструке стандарде.

- Видјели смо то послије првог споразума о формирању власти. Једно потпише, па онда условљава и другачије прича - каже Аћић.

Нагласио је да је прошло вријеме наметања међународне заједнице, те додао да је једино нормално да се легитимни представници народа у БиХ договарају.

Емисију Актуелно может погледати и ОВДЈЕ.