X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
05/11/2019 |  13:32 | Извор: СРНА

Уручена рјешења о новчаном подстицају у пољопривреди

 У Бањалуци су данас уручена 122 рјешења корисницима који су остварили право на новчани подстицај за извршене капиталне инвестиције у пољопривредној производњи, за шта је у овој години Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске издвојило седам милиона КМ.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Уручена су рјешења за подстицаје за набавку трактора, тракторских прикључака, опреме у сточарској производњи, опреме за изградњу нових пластеника, за паковање, сортирање и прераду пољопривредних производа, те за наводњавање и изградњу нових објеката за сточарску производњу.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да ће пољопривредницима новчана средства бити уплаћена у наредних мјесец дана.

- Набавку пољопривредне механизације помогли смо са 4,5 милиона КМ и тиме омогућили инвестиције чија је вриједност 17 милиона КМ. Поносни смо на чињеницу да смо први пут успјели да у потпуности обухватимо 710 пољопривредних прозивођача који су поднијели захтјев за набавку трактора и прикључака. Биће набављено више од 160 трактора и 540 различитих прикључака, а у наредној години ћемо обезбиједити значајнија средства за капиталне инвестиције - рекао је Пашалић новинарима након уручивања рјешења.

Говорећи о могућности осигурања пољоривредних произвођача, Пашалић је рекао да се то не може захтијевати, јер мора бити боље уређено тржиште пољоривредног осигурања.

Директор Агенције за аграрна плаћања Саво Минић нагласио је да је у Српској укупно 930 корисника подстицаја за капиталне инвестиције.

- Све подостицаје смо до сада исплатили и кашњења нема, што је од изузетног значаја - рекао је Минић.

Пољопривредник из Бијељине Слободан Петрић изразио је задовољство што ресорно министарство редовно измирује обавезе према пољопривредним призвођачима.

- Редовно се измирију обавезе према пољопривредним призвођачима, што је од изузетног значаја. Надам се да ће добра сарадња бити настављена, а аграни буџет већи - рекао је Петрић.

Рјешења су додијељена у складу са Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи у овој години.