latinica  ћирилица
05/11/2019 |  15:32 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Брчко: Оцјена квалитета меда од 250 пчелара

У Брчком је организовано 14. међународно оцјењивање узорака меда од 250 произвoђача. Оцјену квалитета очекују пчелари из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Аустрије, Њемаче и Швајцарске.

На 14. међународном оцјењивању квалитета меда у Брчком, нашло се 20 врста, а највише багремовог, кестеновог, липовог и ливадског меда.

- Морамо признати да су узорци данашњи, који смо ми пробали били врхунски, што показује да је заиста квалитет меда у нашем региону на највишем могућем нивоу - рекао је Слободан Чумић, предсједник Друштва пчелара Београд. 

Вељко Живановић, из Удружења пчелара Брчко истиче да је ово добра прилика де се упореди тржиште. 

- Сад је прилика да видимо гдје смо ми. Како смо се спремили за тржите. Како се односимо према меду уопште- напомиње Живановић. 

За контролу квалитета и органолептичку оцјену меда, ангажовано је пет међународних комисија.

- Наши пчелари због оваквих оцјењивања су јако добро едуцирани, и оспособљени да мед који изврцају што квалитетније презентирају и понуде нашим потрошачима - напомиње Станко Чуљак, потпредсјеник Удружења печалара из Хрватске. 

Добри резултати оцјене квалитета меда, одлична су база за афирмацију пчеларства, као привредне гране.


- Једноставно пчеларима је ово могућност да схвате, добијањем неких медаља и признања, добијају додатну сатисфкацију да врше развој својих пчелињих, да кажем пчелињака и самим тим потпомогну развој пчеларства - рекла је Биљана Стаменковић из Београда.

За добру привредну рачуницу, стиже и препорука.

- Сматрам да су за неко обитељско господарство, неких две стотине кошница уз озбиљан рад би могло да прехрани ту породицу - исатакао је Боро Грбић, предсједник Међународне комисије за оцјену квалитета меда из Вуковара. 

Поред органолептичке оцјене на боју, укус и мирис, мјери се и влажност меда, која не смије бити већа од 20 одсто, да би се спријечило укисељавање.