latinica  ћирилица
05/11/2019 |  21:37 ⇒ 06/11/2019 | 08:45 | Аутор: Независне

Болесни дјечак који је остао без мајке треба нашу помоћ

Дјечаку Тарику Ровчанину (7) из Вогошће, код Сарајева, потребна је новчана помоћ како би отпутовао у Турску на лијечење. У токује хуманитарна акција помоћи овом дјечаку.
Болесном дјечаку који је остао без мајке потребна помоћ - Фото: nezavisne novine
Болесном дјечаку који је остао без мајке потребна помоћФото: nezavisne novine

Прије двије седмице догодила се велика трагедија, када је мајка дјечака Санда Лиер изненада преминула у 36. години, а ни сви напори љекара у Клиничком центру Кошево да јој спасу живот нису помогли.

Мајка, која се лавовски годинама борила да помогне сину, имала је тежак мождани удар, након чега је три дана провела у коми.

Нажалост, смрт је дошла у тренутку када се коначно назирала могућност да се малишану помогне на клиници "Acibadem Altunizade" у Истанбулу, гдје је прије неколико мјесеци подвргнут детаљним дијагностичким прегледима.

Турски доктори су потврдили да се ради о најтежем облику епилепсије, код којег лијекови не могу бити од помоћи, а предложена су два компликована оперативна захвата.

Иначе, Тарик је рођен као здрава беба, а здравствени проблеми су почели ницањем првих зубића када је имао седам мјесеци. Тада је први пут медицински збринут и констатован му је тежак облик епилепсије са серијом од по 20 до 30 напада у току 24 часа сваких седам до 10 дана.

Након неколико година дијагностификоване су му и хербије на тестисима, које треба оперисати, али се то не може обавити све док има нападе. Уз помоћ организације "Мали људи великог срца" из Високог налази су послати на поменуту турску клинику и добијен је одговор да тамо сматрају да могу помоћи Тарику, гдје је и отпутовао у фебруару ове године.

Коначна цијена могуће операције још није позната, али се зна да само генетска анализа кошта 8.000 евра.

Због тога што породица нема ни приближно довољно новца за малишаново лијечење, организована је хуманитарна акција која још траје. У међувремену, бригу о малом дјечаку преузели су његова бака и тетка. Сви људи добре воље који желе помоћи малом Тарику могу то учинити позивом на број 090 291 087 (Само БХ Телеком мрежа) или уплатом новца на жиро рачун: 1994 9060 4449 0370 на име Санда Лиер. Такође, више информација се може добити на Фејсбук страници "Помозимо малом Тарику".