latinica  ћирилица
06/11/2019 |  15:28 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Додик: Једини реметилачки фактор за формирање власти на нивоу БиХ је СДА

Ситуација у БиХ остаје иста, а једини реметилачки фактор за формирање власти на нивоу БиХ је СДА, рекао је данас на конференцији за новинаре српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Истакао је да одлука Републике Српске да не подржи интеграције у НАТО, те додао да је то јасно исказано резолуцијом НСРС.

- Нико нема право да то прекрши. У разговору са бошњачким чланом Предсједништва Шефиком Џаферовићем и хрватским чланом Жељком Комшићем сам изнио је да потребно да се формира Савјет министара и истакао сам да у Европској унији пет земаља није чланица НАТО савеза. Нико више није наиван око АНП-а, да се путем неких иницијатива међународних фактора може доћи до неког акта, али ми не желимо да учествујемо у томе - нагласио је Додиик.

Рекао је да је на дневном реду формирање власти на нивоу Федерације БиХ.

Додик је изјавио да су мигрантски проблеми веома видљиви.

- Трећи пут тражимо од Савјета министара да нам достави оперативан план, који је проводив. Нисмо добили извјештај, и поново смо тражили од да нам се достави тај оперативни проводив план - истакао је он.

Навео је да данас у БиХ постоји низ институција које немају никакву функцију.

- Прије масовних интервенција високих представника у институцијама БиХ било је запослено 3.000 људи, а данас 24.000. Што значи да је циљ био централизација -

Он је нагласио да НАТО интеграције нису у надлежности високог представника, баш као ни европске интеграције.

- Петљајући се, он крши своја овлашћена и крши Дејтонски споразум, тачније анекс 10. Високи представник је обмануо и Уједињене нације - напоменуо је Додик.

Он је истакао да је Инцко јуче изнио низ тврдњи које нису тачне и "граниче са лажи" у погледу онога што предвиђа Дејтонски мировни споразум.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да Инцко нема права ни да се реферира на споразуме политичких странака у БиХ, што је јуче учинио, нити да оцјењује шта која странка треба да ради.

Поновио је да се Српска залаже за укидање ОХР-а и преиспитивање свих одлука која је ова институција наметнула.

Пита како је могуће да Високи предаставник осуди неодржану сједницу Народне скупштине Српске, а прећути усвојену Декларацију СДА о укидању ентитета.

То што је Инцко у УН-у поново за кривца означио Републику Српску, каже Додик, доказ је да је ОХР и даље продужена рука бошњачких политичара.

Инцка позива да извјештај поднесе Народној скупштини. Додик је потврдио да ће се одазвати позиву да присуствује Посебној сједници републичког Парламента о неуставној прекомпозицији дејтонске БиХ.

Српски члан Предсједништва је рекао да су његов хрватски и бошњачки колега на састанку са шведском принцезом Викторијом и принцом Данијелом негодовали због одлуке Нобеловог комитета да награда за књижевност припадне Петеру Хандкеу. Додик је истакао да Српска подржава славног књижевника.

Комплетну конфернцију за новинаре Милорад Додика можете погледати ОВДЈЕ.

Повезане вијести:

Бошњачки политичари желе да владају Централном банком (ВИДЕО)

Српска позива ФБиХ на успостављање одрживог договора (ВИДЕО)

Опасност од нелегалног наоружавања паравојних бошњачких формација (ВИДЕО)