latinica  ћирилица
06/11/2019 |  17:46 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Српска позива ФБиХ на успостављање одрживог договора (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је данас у име Републике Српске позив Федерацији БиХ за успостављање новог и одрживог договора унутар БиХ о свим питањима.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Република Српска није чак против да се разговара о томе да на нивоу БиХ остане одређени облик суда и тужилаштва, али је сигурно против овога што имамо сад. Тражићемо од ФБиХ да обавимо тај разговор и да се о томе направи споразум да би се то могло третирати као договор два ентитета - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик је навео да би игнорисање захтјева Српске за преговоре могли довести до тода да се иступи из споразума у којима је до сада учествовала.

- Наш први захтјев није да иступимо, него да разговарамо и покушамо доћи до рјешења привхатљивих за све - нагласио је Додик.

Он је подвукао да озбиљну сметњу тим настојањима представља високи представник у БиХ Валентин Инцко, који жели да остане у БиХ како би бранио правно насиље и криминал који су дуго година спроводили његови претходници у БиХ, те истакао да је веома битно да се зна да је Српска спремна на дијалог.

- Једини начин да се ствари пренесу на ниво БиХ јесте да се два ентитета договоре као стране. Два ентитета су стране у споразумијевању у оквиру БиХ. Само оно што се два ентитета договоре да се пренесе на ниво БиХ може да се успостави као заједничка надлежност и, у том погледу, постоје само три од 80, колико је високи предствник отео и наметнуо - а то су војска, Високи судски и тужилачки савјет и трећи везано за индиректне порезе - прецизирао је Додик.

Додик је појаснио да нема споразума о Агеницији за истраге и заштиту /Сипа/, Обавјештајно-безбједносној служби /ОБА/, концесијама, Суду и Тужилаштву БиХ, што је антиуставно постављено и неодрживо.

Он је нагласио да је Република Српска улазила у споразумијевање под притиском, као што је говорио бивиши високи представник у БиХ Педи Ешдаун да је "завртао руке и вршио притисак".

Додик је указао да међународна конвенција јасно говори о томе да оно што је урађено под пристиком и силом није правно ваљано.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Република Српска не може имати повјерења у Инцка, истичући да ће бити одбачен сваки покушај наметања одлука бонским овлаштењима.

- Неприхватљиво је оно што је рекао да ће идуће године наметнути одлуку о забрани негирања геноцида у Сребеници. Није се десио геноцид и не може он да намеће те одлуке. То су одлуке за органе БиХ. Прошло је вријеме када је он то радио. То се неће поштовати - поручио је Додик.

Он је напоменуо да се ускоро навршавају пуне 24 године од потписивања Дејтонског споразума и да је видљиво да је било масовног кршења Анекса десет од високог представника у БиХ који се односио навијачки и подржавао све политике бошњачког народа, а све што су имали Срби у складу са Дејтонским споразумом покушао да девастира.

Додик је одбацио тврдње које су изнесене пред Савјетом безбједности УН о "покушајима одвајања", напомињући да у Републици Српској не постоји било каква активност везана за отцјепљење.

- У Републици Српској у овом тренутку постоји активност и жеља да се договором ускладе односи у БиХ, како би она могла да функционише. Српска сваком јасно ставља до знања да није спремна да трпи тортуру високог представника и да за њу у будућности може да буде опција и њен самостални статус. Ми то и не кријемо - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Једини реметилачки фактор за формирање власти на нивоу БиХ је СДА

Бошњачки политичари желе да владају Централном банком (ВИДЕО)