latinica  ћирилица
07/11/2019 |  16:40 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Влада Српске утврдила право на матерински додатак за све незапослене породиље

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године и Меморандумом закљученим између Уније удружења послодаваца и Владе Републике Српске утврђена је обавеза Владе да у трогодишњем периоду у цијелости преузме трошкове накнада бруто плате послодавцима, корисницима рефундације накнаде плате из важећег закона.

Законом о дјечјој заштити послодавцима, корисницима права у текућој години рефундирано је 80 одсто бруто плате након исплате накнаде.

Одредбама Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити прописано је ново растерећење послодаваца и стварање бољих услова за рад и пословни амбијент.

Предложеним одредбама овог закона послодавцима, корисницима права на рефундацију, у наредној години биће вршена рефундација накнаде пуне бруто плате, након исплате раднику.

Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница за све послодавце.

Овим законом је и измијењен услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље, без обзира на ранији радни статус.

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета може остварити право на матерински додатак.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, којим се стварају услови за јасније дефинисање начина њиховог извођења.

Предложеним измјенама ствара се и позитиван амбијент будућим инвеститорима у области геологије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Међу разлозима доношења овог акта наводи се и потпуније и прецизније дефинисање појединих одредаба које су се у периоду примјене Закона показале као непрецизне, чиме ће се знатно олакшати тумачење и примјена закона.

На сједници је утврђен и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске ради прилагођавања његових пословних активности потребама и условима тржишта с циљем јачања конкурентности привредних друштава, које би се остварило побољшањем приступа финансијским средствима.

 Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о високом образовању Републике Српске, с циљем усклађивања домаћег са европским системом.

Овим законом уређују се циљеви и принципи високог образовања у Републици Српској, нивои и врсте високог образовања, оснивање, организација и рад високошколских установа, општа начела у области обезбјеђења квалитета у високом образовању, образовна, научноистраживачка и умјетничка дјелатност високошколских установа, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Уређују се и права и обавезе академског особља и студената, тијела у области високог образовања, финансирање високошколских установа, као и друга питања од значаја за обављање ове дјелатности.

На сједници је утврђен и Нацрт закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске ради успостављања културе квалитета, што дугорочно обезбјеђује развој ове области.

Овим законом се уређује статус, дјелатност, организација и финансирање Агенције за високо образовање Републике Српске, те обезбјеђење квалитета у високом образовању, поступци почетне акредитације, акредитације, тематског вредновања и спољне независне периодичне процјене унутрашњег система обезбјеђења квалитета.

Од 2011. године, послове акредитације у области високог образовања обављала је Агенција за акредитацију високошколских установа Српске, која овим законом прераста у Агенцију за високо образовање Српске са ширим надлежностима, конкретно у области лиценцирања високошколских установа, односно почетне акредитације која представља основ за издавање дозволе за рад, као и у области признавања страних високошколских исправа.

Ријеч је о устаљеној пракси у већини земаља Европског простора високог образовања /ЕХЕА/, те се овим законом омогућава усклађивање методологија спољног вредновања поступака лиценцирања, односно почетне акредитације и акредитације.

Влада је утврдила и Нацрт закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској, којим се мора обезбиједити бесплатна правна помоћ сваком физичком лицу које према свом имовинском стању није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по основно издржавање себе и своје породице.

У саопштењу се напомиње да остваривање права на правично суђење и једнак приступ правди свим лицима, без обзира на имовинско стање, представља темељно начело и загарантована права највишим актима и међународним конвенцијама.

Влада је прихватила је и информацију о захтјеву Удружења пензионера Републике Српске за бањску рехабилитацију, те задужила Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да у оквиру свог овогодишњег буџета за то обезбиједи 200.000 КМ