latinica  ћирилица
09/11/2019 |  10:14 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

"Први кадар" - културни мост који спаја Зворник и Источно Сарајево

Међународни филмски фестивал "Први кадар" јединствена је умјетничка манифестација која као својеврсни "културни мост" спаја градове Источно Сарајево и Зворник, изјавио је данас Срни предсједник Организационог одбора фестивала Љубиша Ћосић.
Источно Ново Сарајево - плакат "Први кадар" - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево - плакат "Први кадар"Фото: СРНА

- `Први кадар` на најбољи могући начин реализује стратегију децентрализације културе Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, а тај концепт подразумијева уједначен развој умјетничког стваралаштва, али и развој других културних дјелатности равномјерно на цијелом подручју Српске, како у њеним урбаним, тако и у руралним дијеловима - рекао је Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма "Пијавице", редитеља Драгана Маринковића у понедјељак, 11. новембра, у 19.00 часова у Зворнику ће свечано бити отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар" чији је овогодишњи мото "Да не види зло!".

Премијери овог филма, снимљеног у продукцији "Зилион филма" из Београда, присуствоваће продуцент и глумац Лазар Ристовски, који је и специјални гост Фестивала, као и редитељ филма Драган Маринковић.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је раније Срни да ће овогодишњи фестивал бити одржан од 11. до 16. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву под мотом "Да не види зло!", који је инспирисан народном изреком, али и тематским оквирима филмских остварења.

С обзиром да ће "Први кадар" бити одржан у два града, Штифанићева каже да и ове године настављају са мисијом децентрализације културе и филмске умјетности, чиме ће дати значајан допринос развоју филма и кинематографије у Републици Српској и БиХ.

Она наглашава значај едукације младе филмске публике кроз организоване посјете филмским пројекцијама и мастерклас предавања, а посебно истиче чињеницу да ће ове године град Зворник бити домаћин једном од највећих српских глумаца данашњице Лазару Ристовском.

У званичном такмичарском програму фестивала такмичиће се 33 филма из 16 земаља, који ће бити приказани у пет фестивалских селекција: " фокусу" - Међународна селекција документарних филмова; "Екс ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова са екс Ју простора; "Кратке приче" - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора; "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

- Ове године у фокусу Фестивала је човјек, његов однос према животу, умјетности и природи, његова лична и историјска борба, али и величанственост људске побједе и наших великана - каже Штифанићева.

Она прецизира да ће у такмичарском програму фестивала ове године бити два дугометражна документарна филма номинована за престижну награду "Оскар", али и студентски филмови који су номиновани за најзначајније филмско признање за кратки документарни филм ИДА, као и филмови који су добитници значајних филмских награда и признања.

Фестивалски жири ће радити у саставу: предсједник жирија режисер и декан Академије уметности Београд Драган Елчић, филмски критичар и директор Филмских сусрета Ниш Срђан Савић и режисер уредник документарног програма РТРС-а Бранко Лазић.

Едукативни и пратећи програм фестивала је у знаку филмског глумца, у чије име ће бити одржане двије промоције књига, као и мастерклас предавање "Основе глуме на филму".

У плану је и промоција књига и издања о документарном филму, али и предавање о умјетности у доба ријалитија.

За најмлађе у Источном Сарајеву и Зворнику Фестивал ће у оквиру "Кидс фест" програма приказати избор најбољих анимираних филмова са Међународног фестивала анимираног филма "Константинов златник" из Ниша, као и анимиране филмове које су направили полазници Филмске школе "Првог кадра" прошле године у Зворнику.

- И ове године посебно је богат и занимљив вечерњи програм. Поред играног филма `Пијавице`, у оквиру фестивала, публика у Зворнику ће, прије београдске премијере, имати прилику да премијерно види играни филм `Ајвар`, редитеља Ане Марије Роси - додаје Штифанићева.

Поводом 70 година од оснивања Југословенске кинотеке, Савјет фестивала "Први кадар" донио је одлуку да се "Лик кнеза Павла за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе" додијели овој значајној филмској установи.

Осим овог признања, фестивал ће на свечаној церемонији отварања уручити још два значајна признања: за развој фестивала и промоцију домаћег документарног филма у свијету.

Фестивал ће бити затворен у Источном Сарајеву свечаном додјелом награда и премијерним приказивањем играног филма "Пијавице" у овом граду.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржалису град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.