latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:24 | Аутор: СРНА

Српска нема право да одустане од аутономије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да Република Српска нема право да одустане од своје аутономије, државности и самосталности које су потврђене Дејтонским мировним споразумом.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Данас послије скоро 25 година од њиховог закључења Република Српска има обавезу да очува своја права из међународног уговора - рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је нагласио да Народна скупштина Републике Српске, као највише законодавно тијело састављено од легитимних представника народа који живи у Српској, у својим рукама има све што је потребно да би се вратила у оквире изворног Дејтона.

- Република Српска то може остварити новим Уставом Републике Српске, а у складу са Уставом БиХ - преписујући одредбу члана 3.1. Устава БиХ. Други став истог члана већ је написан у Уставу Републике Српске - члан 3. /амандман 56/ - прецизирао је Додик.

Он је нагласио да ће се ово вријеме памтити по томе шта је остварено, а не по томе "каквим смо притисцима и уцјенама били изложени да одустанемо од својих права".

- Да смо се предали у бројним ситуацијама у годинама послије рата или да нисмо одабрали прави пут, била би поништена државност Републике Српске - рекао је Додик.

Он је напоменуо да су ставови и потези које је Српска повлачила били прилагођени времену и снази коју је тада имала.

- Дочекали смо вријеме када међународно право поново добија на значају и оно што је записано у Дејтонском споразуму. Зато данас отворено и одговорно расправљамо о кршењу Дејтонског споразума и посљедицама који и сада пријете да обесмисле Републику Српску - рекао је Додик.

Он истиче да су прошла времена када су високи представници испуњавали захтјеве само једне стране у БиХ, те да су ставови Српске јасни и одавно познати, а то су - залагање за мир, поштовање демократије кроз изборну вољу, понос и љубав за Републику Српску, остваривање њеног суверенитета и аутономије потврђених Дејтонским споразумом и Уставом БиХ као право на слободу.

Додик сматра да је данашња антидејтонска БиХ на неповратном путу распада вољом и дјелима бошњачких структура потпомаганих дијелом међународне заједнице, понајвише њихових дипломатских представника на служби у Сарајеву.

Додик: Показати пуно јединство

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је на јединство посланике на посебној сједници Народне скупштине Репбулике Српске о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

- На овим просторима протутњали су и фашизам и монархизам и бољшевизам и протекторат, само су припадништво народу и патриотизам остали константа - рекао је Додик у обраћању у Народној скупштини.

Он каже да су антидејтонска структура и статус кво најважнији бошњачки циљ, као основ за чекање нове прилике за деградирање Републике Српске, Срба и њихових права, а како то изгледа види се и на мајоризацији Хрвата.

- Међународни представници су овдје јаки и успјешни само онолико колико им ми дамо ту снагу. Јасно је да имају своје интересе, али мора бити јасно да то увијек нису и наши интереси - напоменуо је Додик.

Он каже да је зато дошло вријеме да се уради оно што може, односно да се јасно и недвосмилено каже да ће бити брањена права гарантована Дејтонским споразумом, да никада неће бити прихваћено да је наметање рјешења, било политички и правно, исправно.

- Ако пристанемо на неправду и неправо, онда се та неправда није ни десила, а неправо ће постати право - закључио је Додик.

Очигледна кршења Дејтонског споразума

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су кршења међународног Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ као његовог Анекса четири очигледна.

- Зато смо их понављали у бројним документима и Народне скупштине и Владе и предсједника Републике Српске - рекао је Додик на посебној сједници парламента Српске.

Он је истакао да ништа од тога није утицало на промјену политике и стања у БиХ, те да је дошло вријеме да се то питање мора системски рјешавати, јер одгађање носи још веће опасности.

- Из фазе опирања притисцима Република Српска мора прећи на активно дјеловање у остваривању своје уставне позиције - нагласио је Додик.

Подсјетивши да се идуће године навршава 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума, Додик је нагласио да су те године појели странци, испуњавајући захтјеве бошњачке стране за унитаризацију БиХ, супротно Уставу БиХ.

- Не смије се дозволити наставак такве агоније, која БиХ води неповратно у распад, више фактички, него формални - каже Додик.

Он је поновио да је за ниво БиХ карактеристично да стоји у мјесту, нема иницијатива за развој економије и инфраструктуре, визије, нити одговорности.

- Не треба трагати за изгубљеним временом, него одговорно, у складу са Дејтонским споразумом, предузимати кораке за развој Републике Српске и дејтонске БиХ, сарађујући са свима који то желе - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Уставом БиХ, његовим чланом 3.3.б. регулисано да "општи принципи међународног права представљају интегрални дио права БиХ".

- То је додатно разрађено тачкама седам и осам Анекса један на Анекс четири, који је Устав БиХ, према којем се у БиХ непосредно примјењују и два документа - Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, који гарантују право свих народа на самоопредјељење - прецизирао је Додик.

Према тумачењима аката међународног права, каже Додик, "отцјепљење као крајњи вид стварања властите државе могу имати само народи који трпе дискриминацију, одрицање права на представничку владу и само уколико је дискриминационо понашање толико продорно, разгранато и систематско да конкретно угрожава опстанак таквих народа и гдје не постоји јака вероватноћа да ће се дискриминација окончати".

- Република Српска која је, као држава српског народа и других који ту живе, своју државност - територију, власт, становништво - унијела у Дејтонски споразум, константно трпи дискриминацију неправним дјеловањем ОХР-а и Уставног суда БиХ - истакао је Додик.

Он је упозорио да су Српској систематски кршена права која има по Уставу БиХ - отимане надлежности и формиране институције у корист БиХ, и то без уставног основа.