latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:05 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Петковић: Ентитети имају право да тумаче Дејтонски споразум

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић оцијенио да БиХ јесте међународно призната, али да нико не може говорити да ентитети немају одређена и уставом загарантована права, као и суверенитет.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Као политичар и правник сматрам далеко релевантнијим тумачење Дејтонског споразума од Народне скупштине као највишег законодавног тијела Републике Српске, него појединих амбасадора или политичара из међународне заједнице - рекао је Петковић Срни.

Коментаришући став амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/ да се закључци са посебне сједнице Народне скупштине о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, Петковић је поручио да Република не би доносила поменуте одлуке и закључке да нема суверенитет.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.

Управни одбор ПИК-а наводи да је БиХ призната као суверена држава 1992. године, те је потписивањем Дејтонског споразума трансформисана "у државу која се састоји од два ентитета" и да су закључци Народне скупштине Републике Српске су, према мишљењу амбасадора, у супротности са овим чињеницама.

Повезане вијести:

ПИК одбацио закључке Парламента Српске; Русија против