latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:00 | Аутор: СРНА

Стевандић: Демократија угрожена због опструкција СДА

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да демократија није угрожена недавним двотрећинским доношењем закључака у парламенту Српске, већ неспровођењем изборне воље коју опструишу лидер СДА Бакир Изетбеговић и Савез за промјене.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Стевандић је поручио амбасадорима земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/, који су одбацили закључке са посебне сједнице Народне скупштине о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, да натјерају СДА поштује изборне резултате када је ријеч о формирању власти.

"Ту је демократија угрожена", истиче Стевандић.

Он је рекао да се амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а одбацивањем закључака Народне скупштине постављају испред конститутивног акта БиХ у којем се наводи да се БиХ састоји од ентитета који је и јесу створили.

"Није БиХ створила ентитете, па да може да о њима одлучује. Ентитети одлучују о БиХ", наглашава Стевандић.

Он је поручио ПИК-у да би му било боље да се одмакне од неуставне декларације СДА, закључујући да су одлуке Народне скупштине, попут усвајања ове информације, као и Резолуције о војној неутралности засноване на највишим међународним и европским правним актима који се односе и на људска права.

"ПИК треба да се одмакне од шеријата и примакне поменутим међународним и европским правилима", изјавио је Стевандић.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.