latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:31 | Аутор: sputniknews.com

НАТО тврди да не врши притисак на Србију

НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи, поручио је помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Тачам Илдем.
Србија/Нато - Фото: илустрација
Србија/НатоФото: илустрација

Он је уједно истакао и да Алијанса подржава преговоре између Београда и Приштине и представља регионално присуство у облику Кфора на Косову и Метохији.

- Желимо стабилан, безбједан и напредан Западни Балкан - рекао је Илдем на конференцији “Пролазимо кроз зидове“, коју организује Центар за евроатлантске студије, у оквиру Седме београдске НАТО седмице. Додао је да за то постоје два кључна разлога.

- Прво, дјелимо са вама ваше виђење демократије и добросусједских односа са другим земљама и међународним организацијама. Друго, кад су сусједи НАТО-а безбједни и стабилни, и ми смо стабилни и безбједни - изјавио је он.

Илдем је нагласио да НАТО схвата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са Европском унијом.

- Схватамо одлуку да постанете партнер НАТО-а, али да не тражите чланство - рекао је Илдем.

Помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију истакао је да НАТО не говори својим партнерима шта да раде, већ само омогућава дијалог по питањима сигурносних изазова. Додао је да НАТО и његове чланице у потпуности разумију право свих земаља да воде сопствену безбједносну политику и да доносе одлуке о томе како ће је примјенити.

То укључује и право да земља донесе одлуку до које мјере ће бити ангажована у сарадњи са НАТО-ом, рекао је Илдем.

Он је нагласио да НАТО схвата да је контроверзан у Србији, јер су сјећања на ваздушну кампању 1999. године и даље болна за многе, поготово за оне који су изгубили своје вољене.

- НАТО кампања никад није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила - тврди Илдем и додаје да је сваки невини живот који је изгубљен трагедија због које жале.