latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:32 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Мишић: Нада да ће бити усаглашен износ најниже плате

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изразила је наду да ће Економско-социјални савјет Српске данас усагласити приједлог одлуке о износу најниже плате у Републици за идућу годину.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

Мишићева је новинарима у Бањалуци, у паузи сједнице Економско-социјалног савјета, рекла да је захтјев синдиката да најнижа плата у Српској од 1. јануара буде 550 КМ, а да у првом кварталу буду створени услови да износи 600 КМ.

- У Републици Српској тренутно ради 266.320 радника, од којих 131.074 или 49 одсто не може зарадити ни за храну, док 174.147 или 65 одсто прима плату нижу од просјечне. У Српској 35.774 радника прима плату 450 КМ и мање, а од 451 до 600 КМ добија 70.263 радника - прецизирала је Мишићева.

Она је навела да реални сектор у Српској не стоји лоше, да је остварена запажена добит и да је Влада Српске позитивно дјеловала према пословној заједници, као и да су донесени закони који растерећују реални сектор, али се, ипак, мало послодаваца у Српској одлучује да повећа плате.

Мишићева је подсјетила да је обавеза Владе Републике Српске да буде заказана сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске о износу најниже плате, те да је уколико не буде договора Влада обавезна да сама утврди њен износ.

- Вријеме нам цури, у припреми је буџет за наредну годину, економске реформе и морамо имати утврђен износ најниже плате - напоменула је Мишићева.

Након сједнице из Савеза синдиката биће објављено саопштење.