latinica  ћирилица
13/11/2019 |  22:12 ⇒ 14/11/2019 | 09:53 | Аутор: РТРС

Чубриловић у Телерингу: Желимо договор, а не сукобе и дестабилизацију (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је у нашој емисији Телеринг да је са посебне сједнице Парламента поручено да би сви народи и све стране у БиХ требало да пронађу рјешења с циљем бољитка и напретка свих.
Недељко Чубриловић у Телерингу - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић у ТелерингуФото: РТРС

Он је рекао да Српска не жели и не изазива сукобе и дестабилизацију, те да би грађани од закључака усвојених на посебној сједници могли имати функционалнију државу и институције, више инвестиција, смањење одређених непотребних административних капацитета и повећање капацитета у привреди.

- Тражимо договор у БиХ, а погрешна је перцепција да неко хоће рат. Не вјерујем да у БиХ постоје људи који желе некога увести у ратна дешавања или критична маса која то може урадити. У Српској ни код једног политичара и човјека ни у примисли нисам препознао ту идеју - рекао је Чубриловић и додао да сви у БиХ морају размишљати другачије у односу на деведесете године прошлог вијека.

Он је подвукао да Српска не крши Дејтонски споразум и да нема разлога да се очекује да ће високи представник ући у процес суспензије њених функционера.

- Одакле та права високи представник треба да црпи? По ком међународном праву, закону или уставу то може да ради? Кажу да БиХ није протекторат, па ако није онда не могу да се тако понашају. Овдје је људима забрањивано право на рад - истакао је Чубриловић.

Он је навео да је БиХ међународно призната и да Српска то не негира у закључцима усвојеним на посебној сједници.

- Високи представник Валентин Инцко је у неколико извјештаја оквалификовао Републику Српску као реметилачки фактор у БиХ, а многе ствари изнесене у извјештају нису чињенице. И то може бити један од разлога што је одржана посебна сједница Народне скупштине - рекао је Чубриловић.

Предсједник НСРС сматра да политичари у БиХ морају да преузму потпуну одговорност за функционисање земље, истакавши да нико у Српској није поменуо самоопредјељење, иако је то демократско право.

Чубриловић каже да само Бошњаци спомињу да Република Српска хоће отцјепљење и да то нико у Српској није рекао.

- Наш циљ су функционалније институције, више радних мјеста и веће задовољство грађана - навео је он.

Предсједник НСРС је истакао да постоје различитих тумачења Дејтонског споразума, али да би сви, политичари поготово, требало коначно да дођу до јединственог тумачења.

Чубриловић је рекао да је прави проблем у БиХ прегломазна администрација у институцијама БиХ у којима ради више од 23.000 људи.

- Потребно је смањити администрацију, што мора бити предмет разговора - сматра Чубриловић.

Он наглашава да је договор у БиХ неопходан и да зато Република Српска нуди Федерацији БиХ разговор о сваком проблему који констатује нека од институција на обје стране.

Чубриловић каже да су за све ове године на нивоу БиХ конституисане разне институције које до сада нису ништа урадиле, наводећи примјер Комисије за концесије за коју каже да није донијела ниједан документ од када постоји.

- Ово је отварање процеса. Не могу се једним актом ријешити сви проблеми у БиХ - наглашава предсједник Парламента Српске.

Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да Република Српска посебном сједницом покушава да прикрије проблеме које има, Чубриловић је рекао да је то још једна Изетбеговићева некоректна изјава.

- Такве поруке се не уклапају у наше виђење ситуације. Ми констатујемо да има проблема и овим закључцима се позивају двије стране у БиХ на разговор и идентификовање и рјешавање проблема - истакао је Чубриловић у Телерингу.

Предсједник Скупштине је поручио да у Српској функционишу све институције и да је она једини организациони дио БиХ гдје све ради несметано.

Емисију Телеринг можете погледати овдје: