latinica  ћирилица
14/11/2019 |  19:45 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

У Српској више од 62.000 обољелих од дијабетеса

Свјетски дан дијабетеса, 14. новембар, обиљежен је у Републици Српској. Према евиденцији Института за јавно здраваство регистровано је 62.800 обољелих од дијабетеса. Стручњаци тврде да је овај број много већи.

У Републици Српској ове године новооткривена су 44 случаја дијабетеса код дјеце млађе од пет година.

- Дијабетес имам четири мјесеца. Једини проблем који сам до сад имао јесте што ми на почетку нису дозвољавали да се бавим фудбалом, док нисам добио дозволу од своје докторице. Сада је све у реду - прича Игор Јеремић, обољели од дијабетеса.

У Републици Српској, према подацима Института за јавно здравство, од дијабетеса болује 62.800 лица, али је тај број сигурно већи и процјена је да достиже 80.000, рекла је предсједница Удружења ендокринолога и дијабетолога Српске Сњежана Поповић Пејичић.

- Популациони регистар обољелих од дијабетеса се још не попуњава у потпуности. Стварни број обољелих је око 80.000, али прецизне податке немамо. Када се узме у обзир да на једног обољелог од дијабетеса типа два долази још један неоткривени случај онда је овај број знатно већи - рекла је Пејичићева.

Испред Народне скупштине одржан је час физичког васпитању за дјецу са овим проблемом, након чега је услиједио пријем у парламенту.

- Дијабетес је нешто што се лијечи у континуитету, нема завршетка, свих 24 часа у дану о пацијентима треба да се брине. То управо чине ови љекари - изјавио је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Српске.

Гордана Букара Радујковић, специјалиста педијатрије и субспецијалиста ендокринологије навела је да је за ову установу данас посебан дан јер њихова борба са дијабетесом траје и другим данима али истиче важност чињенице да постоје људи који прате обољеле и имају за њих разумијевања.

Фактори ризика су нездрава исхрана, физичка неактивност и прекомјерна тјелесна тежина.

Промјенама животног стила и раним откривањем, дијабетес тип 2 се може успјешно лијечити.