latinica  ћирилица
15/11/2019 |  10:51 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Приједлог чланова за комисије - одговор на дјеловање СДС-а и ПДП-а против Српске (ФОТО)

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ потврдио је Срни да је овај клуб данас Колегијуму Дома доставио приједлог чланова за свих шест сталних комисија Представничког дома парламента БиХ.
Парламент БиХ - Фото: РТРС
Парламент БиХФото: РТРС

- То је наш одговор на чињеницу да СДС и ПДП у заједничким институцијама БиХ настављају са оркестрираним дјеловањем против Републике Српске и њених институција, наносећи огромну штету интересима српског народа - поручио је Кошарац.

Он је упозорио да су представници СДС-а и ПДП-а наставили са активностима на провођењу њихове иницијативе о измјенама и допунама Пословника Представничком дома, упркос закључцима Народне скупштине Републике Српске који обавезују представнике Републике Српске у Предсједништву БиХ, у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, као и у Савјету министара, да не учествују у мијењању Пословника о раду и других аката на начин да се тим измјенама смањује број предвиђених српских гласова и гласова из Републике Српске за доношење одлука из њихове надлежности.

- Умјесто да поштују закључке Народне скупштине Републике Српске, СДС и ПДП су савезнике тражили и нашли у СДА и другим бошњачким партијама са сједиштем у Сарајеву. Сви они удружили су се да промијене Пословник, чиме се угрожава уставна позиција представника српског народа у заједничким институцијама и на драстичан начин слаби позиција посланика из Републике Српске у парламенту БиХ - пијаснио је Кошарац.

Нагласио је да СНСД то никада неће допустити и то је кључни разлог због којег су доставили приједлог чланова у сталним комисијама Представничког дома парламента БиХ.

Фото: Twitter

Кошарац је упозорио да је СНСД изричито против измјена Пословника Представничког дома које су предложили посланици СДС-а и ПДП-а.

- Искористићемо све капацитете које имамо у заједничким институцијама да представнике СДС-а и ПДП-а спријечимо у њиховом антиуставном дјеловању, упереном директно против интереса Републике Српске и српског народа. То је мандат којег су нам повјерили грађани Републике Српске и ми ћемо то повјерење оправдати - поручио је Кошарац.

Клуб СНСД-а Представничком дому парламента БиХ, на основу броја посланика у том клубу, има осам позиција у шест сталних комисија Представничког дома.

Сталне комисије Представничког дома имају по девет чланова, од којих се двије трећине бирају са територије Федерације БиХ, а једна трећина са територије Републике Српске.