latinica  ћирилица
15/11/2019 |  11:48 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Јањић: Рационално газдовати минералним богатством Српске

Потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српск Васкрсија Јањић рекао је да се на територији Српске налази велики број лежишта минералних сировина и да је данас више него икад потребно рационално газдовати минералним богатством јер ти ресурси представљају основу индустријске производње.
Бања Лука: "Стратегија управљања минералним ресурсима и њихово коришћење" - Фото: СРНА
Бања Лука: "Стратегија управљања минералним ресурсима и њихово коришћење"Фото: СРНА

- Утврђено је да Република Српска има 19 врста металичних и око 37 неметаличних минералних сировина. Територија Српске има велики потенцијал питких, термалних и термоминералних подземних вода - нагласио је Јањић, отварајући у Бањалуци округли сто о теми "Стратегија управљања минералним ресурсима и њихово коришћење".

Он је рекао да геолошка истраживања у Републици Српској треба да буду планска и развојна јер се резерве минералних сировина исцрпљују, што захтијева повећану бригу.

- Потребно је усагласити управљање и коришћење минералним сировинама и законску регулативу у области концесија како би се постигло реално и одржива експлоатација у складу са захтјевима заштите животне средине и просторног планирања - сматра Јањић.

Академик Неђо Ђурић рекао је да минерални ресурси треба да представљају добру основу за развој Републике Српске и да је потребно потпуно прекинути са издавањем концесија и експлоатацијом која није у складу са прописима.

Он је подсјетио да су минерални ресурси БиХ у бившој Југославији учествовали са око 60 одсто у индустријској производњи.

Декан Рударског факултета Универзитета у Бањалуци Владимир Малбашић рекао је да би у наредном периоду требало усвојити стратегију управљања минералним ресурсима и њихово коришћење у Републици Српској јер би то са више аспеката довело до рационализације.

- Рационализација подразумијева стратегију и план класификација минералних ресурса којима располажемо, приоритете за издавање концесија и коришћење - појаснио је Малбашић.

Он је додао да би се у стратегији могао направити план како да се уједначи привредни развој свих регија у погледу коришћења минералних сировина.