latinica  ћирилица
16/11/2019 |  09:55 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Тритин: НАТО губи сврсисходност

НАТО тренутно преживљава егзистенционалну кризу и представља "сјенку самог себе", изјавио је посланик њемачког Бундестага из партије Зелених и члан комитета парламента за спољнополитичка питања Јурген Тритин.
НАТО - Фото: илустрација
НАТОФото: илустрација

- Алијансу можемо да уљепшавамо ријечима, као што то ради министар иностраних послова Хајко Мас, међутим потребно је констатовати да НАТО губи своју сврсисходност - рекао је Тритин.

Он је додао да њемачком министру спољних послова недостаје НАТО који више не постоји.

Тритин се осврнуо и на ријечи предсједника Француске Еманулеа Макрона да се НАТО налази у стању "мождане смрти", оцијенивши да је то истина.

Према његовом мишљењу, Европа мора да развије сопствену стратегију осигурања суверенитета, стављајући акценат на јачање сопствених снага.

- То је једини начин да се направи противтеза тој "смрти мозга", међутим првенствено је потребно превазићи ту носталгију за НАТО-ом - сматра Тритин.

Он је рекао да због различитих интереса својих чланица Алијанса више није у стању да очува безбједност, те да су стратешке неусаглашености између појединих држава очигледне, посебно када је ријеч о Русији, пренио је "Спутњик".

Као још једну неусаглашеност, Тритин је навео питање Ирана и одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да се једнострано повуче из нуклеарног споразума са том земљом без претходне консултације са другим чланицама НАТО-а.