latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:32 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Једномјесечни притвор за 10 лица, осумњичених за издавање лажних диплома

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор за 10 лица ухапшених у акцији Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, који су осумњичени да су издали стотине лажних диплома основне, средње и високе школе.
Кантонални суд Сарајево (Фото:novi.ba) -
Кантонални суд Сарајево (Фото:novi.ba)

Притвор ухапшенима у акцији "Перо", међу којима је првоосумњичени Адмир Хаџипашић, бивши делегат у Дому народа Парламента Федерације и Скупштине Унско-санског кантона, те некадашњи генерални секретар А-СДА, одређен је због могућег утицаја на свједоке, измјене или уништавања доказа и понављања кривичног дјела.

Осим Хаџипашићу, притвор је одређен и Горану Лаловићу, Зухри Хаџипашић, Садини Шехић, Суљи Суљићу, Асмиру Нухићу, Исмети Ковачевић, Нермини Ћивић, Селмиру Хаурдићу, Сенаду Ћоралићу, преноси портал Дневног аваза.

На терет им је стављено кривично дјело организовани криминал у вези са прањем новца, утајом пореза и кривотворењем докумената, односно продајом диплома основне, средње и високе школе.

Тужилаштво Уснко-санског кантона сумњичи их да су издали на стотине лажних диплома које су коштале од 1.000 до 25.000 КМ, чиме су оштетили буџет за 200.000 КМ.