latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:52 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности спреман да помогне дјевојчици из Источног Сарајева

Јавна установа Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству упознат је са случајем лијечења трогодишње Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева у иностранству, а прошле седмице обављен је и састанак са мајком дјевојчице. Из Фонда саопштавају да су, као и у свим досадашњим случајевима спремни да финансијски помогну и позивају породицу да се и званично обрати са захтјевом за финансијско одобравање средстава за лијечење у иностранству на приједлог здравствене установе у којој се дијете тренутно лијечи.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

Из Фонда солидарности наглашавају да свјесно избјегавају промоцију овог типа, како би заштитили приватност родитеља и дјеце којима је Фонд солидарности финансирао лијечење у иностранству. Напомињу да је до сада финансирана дијагностика и лијечење за 131 дијете у иностранству, али су увијек сремни и отворени за сва питања медија која су од јавног интереса.

Такође, додају да се све о раду Фонда солидарности, стању на рачуну, као и одобреним рјешењима може пронаћи на интернет страници ФЗО Републике Српске на посебном линку о Фонду солидарности.

Према Правилнику о начину, поступку, облику, обиму и роковима коришћења средстава Јавне установе Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству прецизирано је да здравствена установа која предлаже лијечење у иностранству, наводи, односно, предлаже здравствену установу у којој се може обавити дијагностичка процедура, односно лијечење.

Дакле, већ сада у подзаконским актима Фонда, дефинисано је, између осталог, да приједлог здравствене установе у којој се дијете лијечи садржи: дијагнозу обољења, стања и повреда, разлоге због којих се дијете не може лијечити у здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписан уговор, приједлог начина успостављања дијагнозе или даљег лијечења, приједлог здравствене установе у којој се може спровести лијечење у иностранству, те стручна оцјена о очекиваним резултатима предложене дијагностичке процедуре и лијечења.

Иако је Фонд солидарности законским и подзаконским актом прецизирао да здравствена установа предлаже референту клинику за даље лијечење дјетета у иностранству, у пракси се дешава да Фонд солидарности ипак буде та установа, која трага за клиником у иностранству и која има добре и признате резултате, те позитивне исходе лијечења када је ријеч о предложеном лијечењу у иностранству. Такође, дешава се и да ниједна здравствена установа не може да прими дијете на лијечење, не наводећи разлог зашто.

Тако да Фонд солидарности, и када добије захтјев за лијечење дјетета у иностранству са непотпуном медицинском документацијом, он тај захтјев не одбија, него сопственим ресурсима трага за додатним појашњенима здравствене струке, контактира клинике у иностранству, а све у циљу да се родитељи додатно не оптерећују и да не морају сами трагати за здравственом установом.

Из Фонда наводе да су иницирали је састанак са министром за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем који је пружио помоћ како би успоставили добре односе са представништвима Републике Српске у иностранству, те да је то резултовало добром сарадњом са свим представништвима Републике Српске у иностранству који су спремни да својим дипломатским везама максимално убрзају пут од успостављања дијагнозе до клинике у којој би се дјетету могла пружити сва неопходна здравствена њега и стручна љекарска помоћ.

Када је ријеч о поједностављењу процедуре, из Фонда подсјећају да су недавно измијенили поменути правилник, те је у многим сегментима поједностављен поступак одобравања финансијских средстава за лијечење дјеце до 18 година у иностранству.

Подсјећају да је раније овај правилник предвиђао да здравствена установа у приједлогу мора навести минимално три клинике у којој би дијете могло да настави лијечење у иностранству. Да би олакшали родитељима, али и самим здравственим установама, сада је потребан приједог једне здравствене установе у иностранству.

Такође, измјеном Правилника омогућено је и да предрачуни здравствених установа из иностранства не морају бити преведени од стране овлаштеног преводиоца, што се раније подразумијевало. Наиме, раније су родитељи били обавезни да приликом предаје захтјева за финансирање лијечења у иностранству предрачуне здравствених установа из иностранства доставе преведене на један од службених језика БиХ и то од стране овлаштеног преводиоца. Сада то неће бити потребно. Овом олакшицом, Фонд солидарности настојао је да родитеље максимално растерети како папирологијом тако и финансијски, будући да се сваки овај превод на један од службених језика у БиХ, наплаћује.

Дакле, измјене Правилника су настале као продукт активног рада Фонда солидарности и континуиране сарадње са здравственим установама и родитељима. Циљ је да се сви прописи које доноси Управни одбор Фонда солидарности максимално приближи стварности и свима онима којима је потребна финансијска помоћ ове установе.

Са друге стране, Закон о Фонду солидарности дефинисао је шта Фонд солидарности може да финансира од средстава које се прикупљају на добровољној основи. Из Фонда солидарности истичу да су спремни да својим досадашњим искуством помогну уколико би се евентуално приступило измјени законских прописа које нису у надлежности ове установе.

Повезане вијести:

Трогодишња Ивана Бјелогрлић хитно треба нашу помоћ