latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:02 ⇒ 09:24 | Аутор: srpskainfo.com

Сиднеј под облаком дима (ФОТО/ВИДЕО)

Снажан вјетар распирује данас више од 100 пожара на источној обали Аустралије, а Сиднеј је покривен опасним димом, због чега је пет милиона становника овог града добило упозорење на опасност по здравље.
Сиднеј под облаком дима (Фото: @alikjones) - Фото: Тwitter
Сиднеј под облаком дима (Фото: @alikjones)Фото: Тwitter

У пожарима у природи овог мјесеца погинуле су најмање четири особе, спаљена је површина од милион хектара земљишта и уништено више од 300 кућа.

Вјетар распирује око 130 пожара широм Новог Јужног Велса и Квинсленда већ неколико дана.

Званичници су саопштили да је у дијеловима Сиднеја измјерена десет пута већа количина опасних материја у ваздуху од дозвољене и позвали грађане да бораве у затвореним просторијама што је могуће више у наредним данима.

– Комбинација врелине и лошег квалитета ваздуха повећава ризик – рекао је Ричард Брум, директор одјељења за здравље и околину Новог Јужног Велса.

Ватрогасци улажу велике напоре да обуздају ватру и умање ризик по становништво уочи најављеног раста темперуре у наредним данима.

Ватрогасна служба саопштила је да је на терену ангажовано више од 1.300 ватрогасаца и да је у седам области на снази потпуна забрана паљења ватре на отвореном.

Пожари су до сада горјели на источним обалама држава Нови Јужни Велс и Квинсленд, али и званичници Јужне Аустралије упозоравају на прогнозирану рекордну температуру.