latinica  ћирилица
19/11/2019 |  15:26 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Око 450 дјеце у хранитељским породицама, још двоструко више чека збрињавање

На основу посљедњих истраживања Омбудсмана за дјецу, у Републици Српској је око 450 дјеце у хранитељским породицама. Овај институт се не корисити у довољној мјери, јер је сигурно двоструко више дјеце којима треба збрињавање, а хранитељске породице представљају можда и најбољи начин збрињавања дјеце, каже Омбудсман за дјецу Републике Српске.

Биљана Сворцан из Бијељине већ више од 10 година по професији је хранитељ. До сада је збринула три дјевојчице, од којих су двије већ пунољетне и на које је Биљана изузетно поносна.

- Свако дијете је прича за себе. Ја сам са једним дјететом постигла феноменалне резултате, с другим мало мање. Једноставно дјевојка се удала, није хтјела да се школује, увијек је маштала о беби и породици, тако да је она свој живот окренула у том правцу. И сад имам једну дјевојчицу од шест година са којом сам веома задовоља - прича Биљана Сворцан.

За хранитељство се одлучила из више разлога. Као дипломирани правник није имала посао, нема своју биолошку дјецу, а како сама каже, пуна је љубави према дјеци. Сматра да би се много више људи одлучило на хранитељство, уколико се унаприједе закони из ове области.

- У свим земљама у окружењу хранитељ има право поред права на накнаду, има право и на радни стаж са умањеним трајањем, односно то је 8 мјесеци на 12 мјесеци и има право на здравствено социјалну заштиту - додала је Биљана Сворцан.

Омбудсман за дјецу Републике Српске сматра да се овај вид збрињавања не корисити у довољној мјери. Тренутно је око 250 хранитељских породица, од којих је 170 сродничких породица. У њима је смјештено 433 дјеце без родитељског старања. Поред унапређења правилника о хранитељству, који је на снази од 2014. године, потребан је и бољи надзор.

- Недостаје адекватан надзор центара за социјални рад у вршењу улоге хранитељства, јер иако се тај надзор врши или обавља, уочили смо да се често обавља само из формалних разлога - истакла је Драгица Радовић, Омбудсман за дјецу Републике Српске .

Према незваничним подацима, у БиХ је око 1.500 дјеце без родитељског старања, док стручњаци из ове области сматрају да је тај број и дупло већи.