latinica  ћирилица
19/11/2019 |  22:37 ⇒ 22:40 | Аутор: СРНА

Брчко: Књижевно вече са Исидором Бјелица

У Брчком је вечерас одржано књижевно вече са српском књижевницом Исидором Бјелица на којој су представљени њен нови роман "Посљедњи пут" и књига "Шта жене желе".
Брчко - одржано књижевно вече са Исидором Бјелица - Фото: СРНА
Брчко - одржано књижевно вече са Исидором БјелицаФото: СРНА

Бјелица је рекла новинарима да је роман "Посљедњи пут" њена 81. књига и круна њеног рада, те да је за кратко вријеме привукао велику пажњу читалаца.

- Роман говори о мом боравку у Перуу, о церемонијама, иницијацијама и свим знањима која сам стекла. То је прича о три жене у Перуу - истакла је Бјелица.

Бјелица је нагласила да јој је најважније да својом књижевношћу и дјелима помаже људима.

Говорећи о књизи "Шта жене желе", Бјелица је рекла да је то први приручник за љубав на овим просторима на којем је дуго радила.

Књижевна вече претходила је монодрами "Шта остаје послије заноса", која је посвећена краљици Наталији Обреновић, коју игра Јелица Брестовац, а по тексту и у режији Исидоре Бјелице.

Бјелица је рекла да се овом представом вратила позоришту након скоро осам година, да у њој говори о необрађеном дијелу српске историје и најомиљенијој краљици о којој се мало зна, а о којој је писала у свом роману "Краљице сербске".

- Одбили смо да цензуришемо било шта да би описали праву судбину српске жене и како се она изборила да буде еманципована, храбра, мајка и своја. Зовемо је и представа исцељења, јер се људи кроз Наталију Обреновић, кроз сузе и смех заиста исцељују - истакала је Бјелица.

Књижевно вече и представа уприличени су у сали Административно-културног центра "Патријарх српски Павле" у организацији Актива жена брчанског СНСД-а.

Предсједник Актива Слободанка Ћурчић рекла је да је то био њихов поклон женама.