latinica  ћирилица
21/11/2019 |  09:10 | Аутор: СРНА

Приједор: Очишћена сва регистрована минска поља

Приједор нема више ниједну површину регистровану као потенцијално минско поље, што је добро у односу на друге средине које су биле у зони ратних дејстава, рекао је Драшко Ђенадија из градског Одсјека за цивилну заштиту.
Минско поље - Фото: РТРС
Минско пољеФото: РТРС

- Ситуација је добра, мада још имамо несавјесне појединце који неексплодирана убојита средства одбацују у природу и водотокове. Имали смо и једно постављање минско-експлозивних средстава ради одбране пољопривредних усјева, гдје је, нажалост, страдало лице које се тиме бавило. Било је и покушаја трговине овим средствима, што је полиција расвијетлила - рекао је Ђенадија новинарима у Приједору.

Он је појаснио да се уклањање неексплодираних убојитих средстава у сарадњи са деминерским тимовима Републичке управе цивилне заштите одвија у два сегемнта - разминирање сумњивих површина, односно минских поља и откривање локација са појединачном појавом НУС-а.

- До уназад три-четири године завршили смо преглед свих површина које су биле пријављене као минска поља и разминирано је 61.393 метра квадратна - навео је Ђенадија.

Што се тиче другог сегмента, у посљедњих 20 година на подручју Приједора пријављена је 1.374 локација одакле је уклоњено 5.130 ручних бомби, 1.580 тромблона, 16 противтенксовских мина, 741 противпјешадијска мина, 570 зоља и ручних бацача, 338 минобацачких граната, 131.479 комада муниције различитог калибра, 11 авио-бомби из Другог свјетског рата и 1.631 килограм различитих врста експлозива.

Само у овој години идентификоване су 62 појединачне локације са појавом неексплодираних убојитих средстава, одакле је уклоњено 59 ручних бомби, девет тромблона, једна противтенковска мина, двије противпјешадисјке мине, 13 зоља, 1.768 комада муниције различитог калибра и 40 осталих средстава као што су разне врсте упаљача, противавионске муниције и детонаторских каписли и штапина.