latinica  ћирилица
21/11/2019 |  12:11 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Имамовић: Mигрантска криза је оружје да се науди Tузлацима

Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић сматра да премијер Тузланског кантона Денијал Тулумовић мигрантску кризу жели искористити као оружје којим ће наудити грађанима Тузле, јер је предложио да могрантски центар буде усред стамбене и индустријске зоне Тузле, у којем започиње градња Блока седам Термоелектране, највеће послијератне инвестиције у БиХ.
Јасмин Имамовић   (Фото:i2.wp.com/) -
Јасмин Имамовић (Фото:i2.wp.com/)

- Тулумовић се, без обзира на јасну и недвосмислену одлуку Градског вијећа Тузле да не жели градњу мигрантског центра у Тузли, усудио предложити да локација за мигрантски центар буде у Букињу - написао је Имамовић у отвореном писму Тулумовићу и посланицима Скупшине Тузланског кантона.

Имамовић у писму пита може ли Тулумовић гарантовати безбједност Термоелектране Тузла.

- Он је, по мом мишљењу, показао да мигрантску кризу жели искористи као оружје којим ће наудити грађанима Тузле. Није свјестан: ако дестабилизује Тузлу, тиме ће дестабилизирати Тузлански кантон и БиХ. Ако угрози безбједност Блока седам у Термоелектрани Тузла, угрозио је стабилност и безбједност БиХ - наводи Имамовић у писму.

Имамовић сматра да је овом изјавом Тулумовић показао да му је важније да науди Тузли, него да сачува стабилност земље и ипак помогне мигрантима, наглашавајући да се томе одлучно противе градске власти, наведно је у писму које је објевљено на порталу Града Тузле.

Имамовић је навео да је "Тулумовић изјавио да Влада Тузланског кантона има жељу да помогне мигрантима, али да је то посао локалних градских власти".

- По Закону о странцима надлежни су Савјет министара, Министарство безбједности, Министарство иностраних послова, Министарство цивилних послова, Служба за послове са странцима, Гранична полиција, Агенција за рад и запошљавање и остали полицијски органи у БиХ, у које спада и МУП Тузланског кантона - навео је Имамовић.

Према његовим ријечима, премијер Тулумовић је изрекао велику неистину и покушао одговорност Владе Тузланског кантона пребацити на град Тузлу.

- Дакле, за нелегалан боравак стотињак миграната на аутобуској станици, одговорни су органи БиХ, али и остали полицијски органи у БиХ, односно МУП Тузланског кантона, па према томе и Кантонална влада, која у томе не пружа довољну подршку полицији - навео је Имамовић.

Он је изразио очекивања од посланика у Скупштини Тузланског кантона да од оваквог понашања премијера Тулумовића заштите и БиХ и грађане Тузле и мигранте.