latinica  ћирилица
21/11/2019 |  13:01 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Тегелтија: У фокусу дјеловања Савјета министара - економија

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је на данас одржаној конференцији за новинаре у Бањалуци да ће у фокусу његовог предсједавања бити економија и привредни развој.

- Убрзан и одржив привредни развој може да ријеши велики број проблема у БиХ који са сада чине нерјешивим - додао је Тегелтија.

Он је истакао да већ има врло јасну визију програма и дјеловања Савјета министара, али како каже прво ће га представити у ПД Парламентарне скупштине БиХ. 

Тегелтија је рекао је да ће у уторак одговарати на питања Комисије за избор и именовање Савјета министара.

- Бићу спреман да у првој седмици децембра изложим свој програм пред Парламенту - рекао је Тегелтија.

Нагласио је да је отежавајуће за овај Савјет министара блокада од годину дана, те да ће бити неопходно усвојити буџет за 2020. годину и у ПД ПС БиХ усвојити оно око чега постоји сагласност како би се ти процеси одблокирали, прије свега они који се односе на финансијске споразуме.

Тегелтија је рекао је да Српској припадају Министарство спољне трговине и економских односа, Министарство транспорта и комуникација и Министарство за људска права и избјеглице БиХ, као и три мјеста замјеника министара.

Одговарајући на питање о измјенама Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Тегелтија је рекао да нема посебан коментар, али да није присталица да се пословници мијењају по хитном поступку уз веома "чудан број гласова који је ово подржао.

- Овај пословник у овом тренутку ништа не мијења јер постоји договор политичких партија из Српске и ФБиХ. Међутим, уколико дођемо у ситуацију да нема сагласности може бити тешкоћа и проблема за Републику Српску јер би неки други могли доносити одлуку, умјесто оних који су побиједили на изборима - закључио је Тегелтија.