latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:55 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Протест због шокантног третмана дјеце с посебним потребама у Пазарићу

Више стотина грађана Сарајева, међу којима и родитељи дјеце с посебним потребама, протестовали су данас испред зграде Владе ФБиХ, тражећи хитну реакцију надлежних због случаја везивања дјеце у Заводу у Пазарићу. Нико од надлежних није разговарао с представницима окупљених грађана који су захтјеве доставили на Протокол у Влади. Протести су прошли мирно, а више од једног сата саобраћај испред Владе био је блокиран.

Узнемирујући снимци из Завода за збрињавање ментално обољеле дјеце у Пазарићу, на којима се виде штићеници везани за радијаторе и намјештај, њихове родитеље и грађане Сарајева дигло је на ноге. Шокирани третманом дјеце с посебним потребама, затражили су од Владе ФБиХ и свих надлежних институција процесуирање одговорних и санирање стања у Заводу.

- Па хуманије је када у Америци неко узме пушку и побије 15 људи, а овдје максумчад (п.а. дјеца), па још са посебним потребама. Они су их тукли, види се да имају модрице, изгладњивалису их, шутали, стид ме - изјавила је Зехра Шљиво.

Посланик у федералном парламенту Сабина Ћудић прва је упозорила да се у Пазарићу одвија прави хорор. На објављене фотографије везане дјеце реаговале су запослене у тој установи. Тврде да није било, како кажу, "фиксирања" дјеце и да се постељина која се види на фототрафијама одавно не користи. Ћудићева је рекла да су фотографије настале прошле године.

- Ово је шокантно , немам ријечи. Шта да кажем? - изјавила је Халида Санајас.

- У Заводу има 27 економиста, а само једна његоватељица - нагласила је Амела Лучкин.

Грађани су разочарани зато што су посланици у федералном парламенту јуче одбили да расправљају о стању у Заводу у Пазарићу, а након што су објављене шокантне фотографије малтретирања дјеце. У међувремену је Кантонално тужилаштво у Сарајеву отворило истрагу о том случају.