latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:09 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Крешић: Не планирати прихватне центре без сагласности локалног становништва

Замјеник министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Мијо Крешић изјавио је данас да прихватне центре треба формирати уз претходни договор, јер се без сагласности производе други безбједносни проблеми.
Мијо Крешић - Фото: СРНА
Мијо КрешићФото: СРНА

Он је напоменуо да је најава формирања прихватних центара за мигранте у Тузли у некадашњем складишту војне опреме и наоружања на Љубачама и напуштеним објектима рудника у Букињу изазвала лавину незадовољстава локалног становништва.

- И надлежна тијела Живиница и Тузле јасно су исказала противљење одлуци Владе ФБиХ да се додијеле локације у насељеним мјестима за формирање мигранстких центара - додао је Крешић.

Крешић истиче да се још једном показало лошим изостанак дијалога с локалном заједницом прије било каквог приједлога рјешења за формирање прихватних центара.

- Не може се стварати конфузија и наметати нека рјешења на локацијама која нису претходно договорена и усаглашена. Свједоци смо да је и ова одлука Владе ФБиХ произвела једно узнемирено стање код становништва и довела нас у позицију да се више инстанце власти боре против локланих заједница и домаћег становништва - рекао је он.

Наводећи да ово није начин управљања илегалним миграцијама, Крешић је поновио да рјешења морају бити претходно усаглашена.

Он је нагласио да данашњи протести локалног становништа показују да је врло јак отпор да се у насељена мјеста смјештају прихватни центри и да се на такав начин додатно компликује стање безбједности.

Осим тога, како је рекао, нису презентоване ни процјене надлежног Министарства унутрашњих послова о безбједносним ризицима који се могу појавити и њиховој спремности да одговоре врло сложеном задатку које са собом носи формирање прихватног центра.

- Ништа нећемо добити ако формирањем прихватног центра на некој локацији произведемо друге безбједносне проблеме. Нарочито не смијемо произвести било какву могућност евентуалног сукоба становништа с мигрантима или било којом полицијском агенцијом јер би то имало несагледиве посљедице - упозорио је Крешић.

Он је указао да у конкретном случају постоји јасан став локалног становништа да не желе да прихвате предложене локације, као и да су градоначелници Тузле и Живиница истакли да имају приједлоге неких локација које би биле прихватљиве за све, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

- У том смјеру треба тражити рјешења - додаје Крешић, који је званичник ХДЗ-а БиХ.

Он је напоменуо да предложена локација на Љубачама не може бити прихватљива и због тога што није ријеч о бившој касарни, већ о намјенском објекту за складиштење војне опреме и муниције.

- Такође, ради се о локалитету које је према подацима БХМАК-а минирано и због тога треба обуставити било какаве даље активности на овом локалитету - додао је Крешић.