latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:55 ⇒ 21:24 | Аутор: СРНА

Свједок сазнао да је Херенда учествовао у убиству војника ЈНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, прочитан је исказ свједока Тужилаштва "Г" у којем је навео сазнања да је међу егзекуторима био Неџад Херенда.

Овај свједок је током давања исказа рекао да му је сестрић, који је био припадник јединице Јуке Празине, у мају 1992. године причао да је испод Викићеве базе у Великом парку убијено осам војника и да је Јука њему и још двојица припадника наредио да њихова тијела носе на Козију ћуприју.

- Када ми је рекао да је однио тијела, ја сам му опалио шамар. Шта му је то требало? Тада сам сазнао да су егзекутори били Неџад Херенда и још један момак чијег се имена не сјећам - навео је свједок који није могао свједочити у Суду јер је проглашен пословно неспособним због чега му је одређен старатељ.

Он је додао да је његов сестрић 16. маја 1992. године погинуо под неразјашњеним околностима, те да су настрадали и неки Миш и још један младић који су закопали тијела убијених војника.

- Мислим да су сва тројица убијена да не би причали шта се тада десило - рекао је овај свједок.

У наставку исказа он је навео да је послије рата, једном приликом о овом догађају отворено разговорао са својим пријатељима.

- Тада сам чуо да је Бакир Алиспахић преко телефона наредио да се војници убију рекавши "г...а треба побити", што је и снимљено - навео је свједок.

На данашњем рочишту свједочио је и бивши инспектор Управе за истраживање и документовање противуставних дјелатности, а дијелом и ратних злочина Ахмед Кицо, који је изјавио да није имао никаква конкретна сазнања о догађају у априлу 1992. године.

- Све информације које смо добијали, морали смо провјерити, након чега би их прослијеђивали Предсједништву, Тужилаштву и Комисији за ратне злочине. Нисам имао прилику видјети документацију, ни чути о случају у Великом парку - рекао је свједок.

Кицо, који је из Зенице дошао у Сарајево 1994. године, потврдио је да је Херенду виђао по ходницима када је ишао код руководиоца СДБ-а, али да није знао ко је он и шта ради.

За убиство заробљених припадника ЈНА, осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за остацима осталих још трага.

Суђење ће бити настављено 19. децембра.