latinica  ћирилица
22/11/2019 |  08:00 | Аутор: sputniknews.com

БиХ неће у НАТО — не да Српска

Одлука о односу Босне и Херцеговине и НАТО односи се на сарадњу, а не на будуће чланство те државе у Алијанси. Република Српска је против уласка у тај војни савез.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Република Српска није промијенила однос према чланству БиХ у НАТО. Послије годину дана паузе, Предсједништво БиХ се усагласило око именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине, али су донијели одлуку и у вези са односом те земље и НАТО. Ипак, то није корак ка чланству у Алијанси.

Одлука о именовању новог предсједника Савјета министара биће достављена у даљу процедуру Комисији за припрему избора Савјета министара Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Што се тиче НАТО, договорено је да БиХ у сједиште Алијансе у Брисел пошаље свој план и програм реформи, док ће детаљи споразума бити познати накнадно.

Сарадња није чланство у НАТО

Стручњак за безбједност и политички аналитичар Предраг Ћеранић за Спутњик каже да тај документ још нико није видио, али је сасвим сигурно да се у њему говори само о сарадњи са НАТО, а не о путу у чланство у ову војну Алијансу.

- Дакле, ако су Руси рекли да то није документ попут АНП-а, онда не знам зашто ми у то не бисмо вјеровали. Добро је да је постигнут споразум о формирању новог сазива Савјета министара, у коме ће бити представници оних политичких партија које су побиједиле на изборима. Српска ће имати једну хомогену ситуацију у извршној власти. Они који су направили власт у Републици Српској, сада ће, како се ствари одвијају, бити у прилици да направе власт и на нивоу БиХ - објашњава Ћеранић.

Република Српска прати Србију

Ћеранић напомиње да, што се тиче НАТО, Милорад Додик је јасно рекао да је Република Српска војно неутрална и да то неће ништа промијенити. И да Сарајево усвоји било какав документ који би имао везе са путем у НАТО, он не би могао да прође без сагласности Републике Српске.

- Додик као члан Предсједништва БиХ увијек може да посегне за институтом  ’витални национални интерес‘ и да Скупштина Српске обустави сваку одлуку Предсједништва БиХ за коју се процијени да угрожава витални национални интерес Републике Српске. Додик је зато и направио широку коалицију у власти, а није морао, управо јер је желио да има двотрећинску већину у Народној скупштини, како би као српски члан Предсједништва БиХ имао већину у оваквим ситуацијама - објашњава Ћеранић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска пратити све облике сарадње које са НАТО има Србија. Република Српска жели да сарађује, али не жели да пружи било какав допринос интеграцији у Алијансу, поручио је он након постизања договора о предсједавајућем Савјета министара и усвајања документа који ће бити достављен НАТО.