X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:41 ⇒ 11:23 | Извор: СРНА

О ситуацији у Заводу у Пазарићу након утврђивања свих чињеница

Институција омбудсмана за људска права БиХ огласиће се поводом ситуације у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић након што надлежни органи утврде све релевантне чињенице.
Омбудсман за људска права БиХ - Фото: Screenshot
Омбудсман за људска права БиХФото: Screenshot

Из Институције омбудсмана саопштено је да у овом моменту не могу одговарати на медијска питања о ситуацији у Заводу због заштите најбољег интереса дјетета, као и дигнитета запослених.

Поводом објављивања узнемирујућих фотографија на којима су приказани корисници услуга Завода, омбудсмани БиХ за људска права јуче су посјетили ову установу гдје их је директор информисао да надлежни инспекцијски органи завршавају надзор над радом ове установе, као и да је за 4. децембар заказана тематска сједница Парламента ФБиХ.

Из Институције омбудмана подсјећају да су прошле године сачинили специјални извјештај о стању права лица са интелектуалним и менталним тешкоћама у БиХ и том приликом обишли све установе социјалне заштите у БиХ, као и установе у којима су хоспитализована лица са менталним поремећајима, укључујући и Завод у Пазарићу.

- Током обиласка разговарано је са руководством установа и болница, са корисницима и пацијентима, а сви утисци и утврђене чињенице детаљно су описани у извјештају. У овом документу су надлежним органима и установама упућене конкретне препоруке у складу са основним принципима предвиђеним међународним стандардима, а све с циљем унапређења положаја ових лица - наводи се у саопштењу.

Омбудсмани БиХ су у специјалном извјештају указали на одређене забринутости које треба да буду хитно предмет разматрања надлежних тијела због степена њиховог утицаја на квалитет функционисања установа.

- Омбудсмани БиХ и даље стоје иза налаза изнесених у специјалном извјештају, који уједно представљају и став смбудсмана, а тичу се ситуације и проблема са којима се сусреће Завод за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић - наведено је у саопштењу.

Шокантне детаље о третману штићеника, а посебно дјеце, у Заводу Пазарић изнијела је на конференцији за новинаре посланик Наше странке у федералном Парламенту Сабина Ћудић.

На фотографијама и видео-снимцима који су достављени медијима виде се дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и цијелу ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање.

Повезане вијести:

Протест грађана због узнемирујућих фотографија из Пазарића