latinica  ћирилица
22/11/2019 |  11:29 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Ријешити тешку ситуацију у Институту за урбанизам

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске затражило је од Владе Српске да му достави одлуку о разрјешењу директора Института за урбанизам, грађевинарство и екологију и именовању вршиоца дужности директора да би почело рјешавање тешке ситуације у овој установи, рекла је предсједник тог синдиката Драгана Врабичић.

Врабичићева је рекла новинарима у Бањалуци да је директор Института /Стеван Јовановић/ смијењен на прошлој сједници Владе Спске, али да нису добили рјешење ни о тој смјени нити о именовању новог директора.

Она је истакла да синдикална организација, заједно са гранским синдикатом, јутрос није дозволила Јовановићу улазак у фирму, додавши да није било инцидената.

Према њеним ријечима, синдикат тражи одговорност и директора и других институција које су "дозволиле да директор на овај начин ради".

Врабичићева је рекла да су Институту прије три дана искључени струја и гријање, те да су радници онемогућени да раде.

- Институт је власништво државе и има значај за Републику Српску. Тражимо да се људима омогући да раде - навела је Врабичићева.

Предсједник Синдикалне организације Института Силвана Радуловић рекла је да реорганизацијом ова фирма може добро да послује, те да има довољно посла и да су радници вољни да раде.

Она је нагласила да је радницима, којих је у Институту тренутно 40, стаж неповезан 27 мјесеци, немају здравствено осигурање седам година, а неки потражују 10 плата.

Радуловићева сматра да је за овакво стање најодговорнији директор Стеван Јовановић, који је на тој дужности био од 2012. године, као и тадашњи Управни одбор.

Према њеним ријечима, криза је почела када су формиране двије-три приватне фирме са истом дјелатношћу и поједини радници, блиски директору Инстутута, прешли у те фирме, а Институт од тада почео да губи послове.