latinica  ћирилица
23/11/2019 |  11:51 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Општина Шамац изгубила судски спор вриједан 2,2 милиона КМ

Општина Шамац изгубила је судски спор и фирми "НБС груп" мораће да исплати 2,2 милиона КМ или јој пријети блокада рачуна.

До рјешења поступка ревизије, руководство општине добило је подршку скупштинске већине да се кредитно задужи, ради измирења дуга уколико дође до принудне наплате.

Уговор о заједничком улагању општина Шамац и "НБС груп" склопили су 1999. године, а он је обухватао реконструкцију Спомен-дома "Митар Трифуновић Учо", изградњу базена и спортске дворане. С обзиром на то да ни у наредних десет година, осим базена ништа друго није урађено, општина Шамац је раскинула уговор.

- Ми смо тај уговор раскинули, добили судски поступак у цијелости, добили смо након годину дана извршног поступка и предметне некретнине у посјед. Све оно што сте видјели на том дијелу земљишта и Бинго и Рокс и свиме чиме се хвали актуелна власт је нешто што смо ми омогућили да се користи као општинска имовина - каже Саво Минић, некадашњи начелник општине Шамац.

- СНСД је у том тренутку учинио једино што се могло учинити, општина Шамац је дала све што се могло дати тим инвеститорима, ти инвеститори то општини Шамац нису вратили. Дакле, апсолутно одричемо било какву одговорност за било какву штетну пресуду против општине Шамац - истакао је Ведран Ђурђевић, клуб одборника СНСД-а.

Након враћања имовине општини, "НБС груп" је тужио општину због надокнаде новца уложеног у изградњу базена и добио тај спор. Окружни привредни суд у Добоју два пута је потврдио пресуду, а жалба општине Вишем привредном суду је одбијена.

- Ако знамо да они нису испоштовали уговор онда је много опрезније требало раскидати тај уговор и то је суштина, кад кажем много опрезније мислим на чињeницу, конкретно, када је раскидан уговор не видите нигдје да је изашао судски вјештак од стране општине и процијенио какво је стање тих објеката да нам то од 2016. може бити аргумент или доказ - рекао је Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

- Скупштина је на данашњој сједници донијела један закључак, који је предложио начелник Ђорђе Милићевић а скупштина подржала, а то је да се позову истражни органи и преиспитају сав поступак од 1999. године од закључења уговора, раскида, свих пресуда и да се испита одговорност свих актера у овом поступку - напоменула је Николина Шкрбић, предсједница Скупштине општине.

Општина Шамац је посредством Правобранилаштва покренула ревизију поступка, а од евентуалне блокаде рачуна осигураће се кредитним задужењем од 2,9 милиона КМ.