latinica  ћирилица
24/11/2019 |  10:01 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Бијељинац једини спасилац на води и под водом у зимским условима

Мирослав Беновић - ронилац, припадник Цивилне заштите и дугогодишњи предсједник Ронилачког клуба Наутилус из Бијељине, једини је специјализовани спасилац на води и под водом у зимским условима. Захваљујући љубави према ронилачком спорту и сталном усавршавању, посљедњих пет година професионални је инструктор у сопственој школи роњења у Црној Гори.

Моја љубав према води и подворном свијету нема границу, каже један од најпознатијих бијељинских ронилаца Мирослав Беновић. Професионално се бави роњењем од раних двадесетих година, када је добио и свој први ронилачки сертификат.

- Читаво моје дјетињство и одрастање је било везано за воду, више ме интересовао подводни свијет него свијет "изнад воде". Негдје 1997. године било је организовано полагање испита за прву категорију, па `98. друга, да би то крунисао 2010. инструкторским звањем које сам стекао у Београду - рекао је Беновић.

Сви сертификати које посједујем морају се надограђивати, што је прилично скупо, а да би зарадио новац отишао је у Црну Гору - у Будву, гдје већ пет година има ронилачку школу.

Искуства спасиоца у поплавама у Семберији била су му препорука за специјалистичку обуку Министарства за ванредне ситуацијеу Санкт Петергбургу.

- Почаствован сам што сам прошао ту обуку, али бих волио да је више наших људи отишло да се упозна и доживи Русију. Курс, који је трајао седам дана, обухватио је скакање низ зграду, спуштање хеликоптером, роњење под ледом... Дакле, били су укључени конкретни захтјеви који испуњавају све норме и стандарде свјетског спасавања су били укључени - прича Беновић.

Знање које је стекао у Санкт Петербургу, пренио је својим колегама, члановима Ронилачког клуба Наутилус и другим рониоцима, припадницима Цивилне заштите који су спремни кад год затреба да помогну у било каквим ронилачким задацима.

Мирослав се нада да ће и његов родни град ускоро добити затворени базен, како би се обучавали неки будући рониоци, спасиоци, иструктори, али и пливачи и ватерполисти. Једнако тако се нада да ће у својој земљи и свом граду радити инструкторски посао, који је за њега, најприје љубав па онда професија.