latinica  ћирилица
24/11/2019 |  12:57 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Османовић и још 12 лица тукли заробљенике, тјерали их да једу листове, пију детерџенте...

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је још 27. новембра 2009. године поднијело извјештај Тужилаштву БиХ против Османа Османовића и још 12 лица због сумње да су починили кривична дјела ратни злочин против цивила и ратних заробљеника српске националности, изјавила је Срни начелница Одјељење за односе са јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Миљановићева је рекла да је ових 13 лица осумњичено да су у мају, јуну и јулу 1992. године у импровизованим затворима и логорима у Горњем Рахићу и Маочи, на подручју Брчког, као припадници 108. бригаде ХВО, Босанска Посавина, и других јединица такозване Армије БиХ поступали супротно одредбама међународног права.

- Они су вршили физичко и психичко малтретирање цивила и војника српске националности на начин да су их свакодневно тукли рукама, ногама, војничким чизмама, кундацима по свим дијеловима тијела, упућивали пријетње по живот, присиљавали да једу листове, пију воду са детерџентима, те да дају лажне изјаве о страдањима Бошњака у ратним сукобима - нагласила је Миљановићева.

Према сазнањима Срне, ријеч је лицима српске националности Васиљку Тодићу, Миленку Радушићу, Александру Павловићу, Зорану Делићу, Ненаду Куртовићу, Недељку Ђокићу, Ненаду Тмекићу, Благоју Вујановићу, сви из Брчког, Михајлу Савићу, Милану Шубарићу, Будимиру Станићу, Бранку Секулићу, сви из Бијељине, те заробљеном Драгану Каленићу из Вуковара, Мирку Стакићу из Пожаревца, Радету Симићу, Момиру Зецу и Мићу Стојчићу из Лопара и Бошку Димитровићу из Бијељине.

Према информацијама Срне, од када је МУП поднио извјештај Тужилаштву БиХ 2009. године никада ништа није урађено по овом предмету.

Миљановићева је навела да МУП Српске сарађује са МУП-ом Србије на овом предмету.

Срни је у МУП-у Србије раније потврђено да је на граничном прелазу Сремска Рача ухапшен Осман Османовић који је током оружаних сукоба био управник логора у Горњем Рахићу.