latinica  ћирилица
04/05/2024 |  10:30 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Србима ваља издржати америчке псине

Професор емеритус Ненад Кецмановић истакао је да колико год би српска побједа била слатка, пораз на великој сцени Генералне скупштине УН по питању реозлуције о Сребреници изазвао би америчко огорчење.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Професор емеритус Ненад Кецмановић истакао је да колико год би српска побједа била слатка, пораз на великој сцени Генералне скупштине УН по питању реозлуције о Сребреници изазвао би америчко огорчење.

Он је навео да ће амерички предсједник Џозеф Бајден, да не би у предизборну кампању ушао са још једним спољнополитичким неуспјехом, вјероватно потегнути нову псину, коју Србима ваља издржати, а то је не дати Републику Српску и Косово и Метохију, Милорада Додика и Александра Вучића, не увести санкције Русији.

- САД јесу у опадању моћи, али још нису довољно слабе да би свијет и Срби у њему живјели у миру - оцијенио је Кецмановић у тексту за "Политику".

Кецмановић је навео да се координирани политички притисци на Додика и Вучића врше из све снаге из Вашингтона, Брисела, Берлина, Лондона, а да је први меч у критичној фази до америчких предсједничких избора заказан на Ист Риверу, у УН, поводом резолуције о Сребреници.

Он подсјећа да је Вучић одлетио у Њујорк да до посљедњег часа лобира за гласове против резолуције, а Додик у Санкт Петербург да сазна шта су Руси урадили и како Срби стоје са гласовима.

Вучић је приредио дипломаткси пријем и одржао мотивациони говор против резолуције, а Додик јавио да је број гласова за резолуцију испод половине /чланица УН/, а потом су САД затражиле одгађање гласања, угледни Јевреји - Ефраим Зуроф, Гидеон Грајф и други су рекли да геноцида у Сребреници није било.

- Они нас неће оставити на миру све док Српску и Србију не утјерају у НАТО, како би попунили "српску рупу" у фронту према Русији - навео је Кецмановић.

Алат су им, каже он, натофилни прокси муслимани Бошњаци и Шиптари у БиХ и на Косову и Метохији, а метод мамузање политиком и оружјем и то против српских комшија на терену јужне покрајине и кантона у ФБиХ.

- Све то комбинују с директивама Њемачкој, Британији да, појединачно и скупа, до даске притисну српске земље. Посљедњих мјесеци ставили су тежиште на још један ресурс – међународне организације - истакао је Кецмановић.

Према његовим ријечима, када Додик инсистира да се врате отете ентитетске надлежности, они одмах посегну и за осталим јавним добрима, ако оптужи Криситјана Шмита за лажно представљање у БиХ, пошто самозвани високи представник нема мандат Савјета безбједности УН, онда га овај изведе пред суд који није ни споменут у дејтонским папирима.

Такође, напомиње Кецмановић, ако Вучић инсистира да се послије 13 година кашњења формира Заједница српских општина на Косову и Метохији, онда му потуре легализацију сецесије самошпроглашеног Косова.

- Ако анимира државе за отпризнавање Косова, онда му покрену резолуцију о геноциду о Сребреници, која у сљедећем кораку може Србији да натовари и ратне репарације БиХ. Све што је Србима отето, неповратно је и са тим треба да се ћутке помире и чекају нове налоге да их без поговора прихвате - истиче Кецмановић.

Кецмановић оцјењује да су актуелни лидери у Српској и Србији научили историјске лекције, као и народ који их узастопно бира.

- Американци су се заглавили у Украјини, Гази, Тајвану, па им не треба фронт и на Балкану, осим ако се Бошњаци и Шиптари не измакну контроли америчких амбасада у Сарајеву и Приштини или га отворе Шмит и Курти - оцјењује Кецмановић.