latinica  ћирилица
24/11/2019 |  15:06 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Приједор: Завршена Друга балканска изложба ситних животиња (ФОТО)

Традиционалном берзом ситних животиња и проглашењем побједника данас је у Приједору завршена Друга балканска изложба ситних животиња.
Друга балканска изложба ситних животиња, Приједор - Фото: СРНА
Друга балканска изложба ситних животиња, ПриједорФото: СРНА

Предсједник Савеза за узгој и заштиту ситних животиња Републике Српске Бранко Стојановић је рекао да је изложба била успјешна јер је окупила око 100 излагача из десетак земаља са око 2.000 експоната.

- У протекла три дана изложбу је посјетио велики број Приједорчана, поготово младих, што организаторима даје највишу оцјену јер је то смисао излагања. Имали смо шта да покажемо и имали смо коме - рекао је Стојановић.

Он је навео да Приједор има дугу традицију у узгоју и заштити ситних животиња и да овдашње Удружење за узгој и заштиту ситних животиња "Голуб" на најбољи и најпримјеренији начин обиљежило четири деценије постојања.

Друга балканска изложба ситних животиња, Приједор

Побједнички пехар и прстен за најљепшњи експонат на изложби припао је члану Удружења "Голуб" из Приједора Јирију Сињију за пар тулуских гусака.

- Ријечима не могу објаснити шта ми ово шампионско признање значи, то је велики подстрек за будући рад. Ово је моја љубав према живини коју желим да пренесем и на младе - рекао је Сињи, додајући да намјерава да прошири ово своје награђено јато.

Сињи је рекао да мужјак тулуских гусака може да достигне тежину и до 16 килограма, да је ова врста тиха и не једе пуно.

- Иако су велике, тихе су, не трче пуно, али су размажене и воле да се са њима прича. Хране се као и све остале гуске, пасу траву, једу одређену количину житарица, али не једу превише - рекао је Сињи.

Поред овог пара, Сињи има и тридесетак гусак, мулате односно укрштене расе и бијеле гуске.

На изложби су проглашени и најљепши спортски и најљепши украсни голуб, најљепши кунић и најмлађи излагач изложбе, као и побједници три специјализоване изложбе - патуљсте кокинкине, најпопуларнију врсту кока у свијету, комаромског голуба и сисачког превртача.

Побједнички пехар и прстен за најљепшњи експонат на изложби

Међу најмлађим узгајивачима је био и петогодишњи Јаков Стојановић који је искрено рекао да више сједи него што ради око животиња, али да пажљиво прати шта раде његови отац и стриц, па и дједа од којег је све и почело.

Ријечи хвале за ову изложбу имао је и интернационални судија Золтан Боћен који је рекао да је импресиониран изложбом, а посебно бројем дјеце који су је посјетили.

- Дјеца треба да се уче овако, да би имала неку своју обавезу да брину о животињама, а не само да их набаве, а да се онда о њима брину родитељи - рекао је Боћен.

Удружење "Голуб" из Приједора било домаћин и организатор манифестације, која је и уједно и 16. републичка и 40. јубиларна међуградска изложба коју је организовало.

Генерални покровитељ изложбе је Град Приједор, а Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске покровитељ, уз подршку бројних спонзора.