latinica  ћирилица
24/11/2019 |  16:06 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Тихи одлазак Милана Дашића

Неки људи тихо одлазе, као да желе да својим одласком неком не засметају, да не поремете мир нечијег недјељног поподнева. Тако је данас, испраћен великим бројем пријатеља и родбине на бањалучком Ребровачком гробљу, отишао Милан Дашић, човјек пун ентузијазма и идеја, увијек спреман на акцију, који је до посљедњег дана, заправо до посљедњег даха, радио оно чему је свим бићем цијелог живота био посвећен.
Милан Дашић (фото: Фронтал) -
Милан Дашић (фото: Фронтал)

Дашић заслужује да га споменемо и да га се сјећамо, увјерен сам да је његов одлазак у овдашњим медијима заслужио макар кратку вијест.

Био је у Бањалуци међу првим оснивачима издавачке агенције; његово "Слово" објавило је поприличан број књига, од којих су неке – може се без устезања рећи – обогатиле наше културно благо, нарочито оне у којима се и он, као публициста, уредник или аутор неких текстова, потврдо као човјек који се трудио да сачува од заборава неке историјске чињенице и токове, нарочито оне које се односе на страдања невиног становништва Подгрмеча и ширих српских подручја, посебно на Шушњару и у Јасеновцу.

Књиге о тим страхотама, из његове издавачке агенције и издавачке радионице, штампане често двојезично, у разним крајевима свијета шириле су и шире истину о страдалништву и постале су нека врста споменика онима чија су имена крвљу уписана у нашу историју. Настојао је да повеже спомен-подручја Доње Градине, Шушњара, Козаре, Крагујевца и друга, прије свега живом књижевном ријечју.

Био је један од иницијатора да се Књижевни сусрети "Шушњар", послије рата и губитка Санског Моста, наставе одржавати у Оштрој Луци и том својеврсном окупљању пјесника давао печат ангажовањем у организовању, жалећи посљедњих година што су га заобилазили.

Уз то што је доприносио одржавању Књижевне награде "Шушњар", био је иницијатор установљавања награде за завичајне теме у књижевности “Слово Подгрмеча“.

Још много тога би се могло рећи о човјеку који је несебично давао себе свом родном крају и идеји да се чувају успомене на оно што нам је најсветине. Засад само још ово: Ваљда ће се наћи неко ко ће објавити још једну књигу о Јасеновцу коју је готово сасвим приредио за штампу и треба вјеровати да његов рад неће бити заборављен, посебно у његовом завичају.

Аутор: Ранко Павловић