latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:53 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Требиње: Стимулансима смањити број незапослених

Током претходне двије и по године, кроз различите стимулативне програме Градске управе у Требињу, запослено је око 600 лица. Град је и ове године објавио јавни позив за незапослене, који су у евиденцији Завода за запошљавање у Требињу, а заинтересовани су да покрену властити посао.

Браћа Милан и Душан Говедарица и Требиња, прије годину и по дана покренули су властити бизнис. Били су без посла, а са добром идејом- покретање фирме за чишћење и одржавање. Идеју су реализовали захваљујући средствима за самозапошљавање које је Град Требиње дијелио у 2018. години.

- Град је помогао и та средства су нам баш значила. Одобрено је 6.200 КМ. У овом времену једина свијетла тачка, за надати се да што више младих настави да учествује у оваквим програмима како би остали овдје - истакао је Милан Говедарица.

Кроз овај програм прошле године средства је добио и Мирослав Пударић. Отворио је студио који се бави видео продукцијом, фотографијом и графичким дизајном. У овај посао кренуо је управо захваљујући средствима града.

- Јако значајно је ако имате идеју. Добро дође, не може све одједном. Треба да прође годину двије, али треба искористити ту помоћ свакако - ријечи су Мирослава Пударића.

Средства нису велика, али су довољна да се почне са послом. Градска управа објавила је и ове године јавни позив незапосленим лицима која су на евиденцији Завода за запошљавање.

- Сада је износ до 15.000 КМ по једном запосленом. Око 50 одсто треба да буде уложено у опрему, прво авансно што се даје 60 одсто комплетног износа. Мислим да су средства солидна за почетак посла - рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Шансу да добију средства из овог програма имају, прије свега, они који покрећу послове за којима постоји потреба и спадају у дефицитарна занимања.