latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:58 ⇒ 25/11/2019 | 07:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: Квалитет ваздуха на задовољавајућем нивоу

Квалитет ваздуха у највећем граду Српске на задовољавајућем је нивоу, и варира зависно од метеоролошких услова. Мјери се концентрација сумпор-диоксида, азот-моноксида, приземног озона и угљен моноксида. У односу на све параметре, ваздух у Бањалуци је у првој категорији, осим у овом периоду сезоне гријања, када је повећана концентрација честица у ваздуху.

Ово су резултати мјерења квалитете ваздуха Института за грађевинарство у граду Бањалука акредитованог за мјерење за потребе Градске управе.

У односу на друге градове као што су Зеница, Сарајево и Тузла квалитет ваздуха у Бањалуци је неупоредиво бољи.

Разлог је што Бањалука нема великих индустријских постројења и мања је концентрација становништва. У зимском периоду концентрација лебдећих честица јесте већа, али у нормалним параметрима.

 - Оне се повећавају незнатно у односу на периоод љета. Лебдеће честице су у већем обиму од три до пет пута веће. То је све проузроковано бројем индивидуалних ложишта у граду. При томе не мислим само на куће, већ и на већи дио јавних објеката која имају индвидуална ложишта - каже Синиша Цукут са Института за грађевинарсто.

Стручни сарадник за животну средину у Градској управи Љубинка Антић Моравац каже да у ваздуху нема ни приближно штетних материја које би могле да утичу на здравље људи. Прекорачења се могу десити, али је ријеч о појединачним случајевима.

- Тако је у октобру било једно прекорачење и то 29. октобра. У новембру је било три пута, 1. 2. и 3. новембра - наводи Антић Моравац.

Уредба о вриједности квалитета ваздуха прописује да се та вриједност може нарушити и до 35 пута на годишњем нивоу, што, увјеравају надлежни, у случају града Бањалуке никако није случај.