latinica  ћирилица
24/11/2019 |  22:14 ⇒ 22:18 | Аутор: СРНА

Дукафест: Награђени аутори из Холандије и Њемачке

Филм "До краја свијета" холандског аутора Флоренс Боуви проглашен је за најбољи играни филм Међународног фестивала студентског филма "Дукафест", који је вечерас завршен у Бањалуци.
Пројекције такмичарских филмова, ДукаФест (фото: banjaluka.net) -
Пројекције такмичарских филмова, ДукаФест (фото: banjaluka.net)

Најбољи документарни филм је остварење "Крик Апалача" њемачког аутора Матијаса Лавецког.

На "Дукафесту", који се отворен 21. новембра, приказано је око 1.500 филмских студентских остварења из око 90 земаља.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је на иницијативу ресорног министарства на бањалучкој Академији умјетности покренута идеја о обнављању фестивала студентског филма.

- Констатовали смо да Републици Српској недостаје оваква врста фестивала, јер студентски филм пружа прилику младим људима да представе широј јавности свој рад - навела је Ђаковићева на затварању Фестивала.

Према њеним ријечима, овај фестивал је пратио стратешке циљеве Министарства просвјете и културе и показао да се сарадњом образовних институција и невладиног сектора може направити доста тога важног за културу Републике Српске.

- Ми располажемо младим и перспективним кадром и да би ти млади кадрови постали квалитетни умјетници, треба им пружити прилику. Управо такве прилике пружају и студентски фестивали - навела је Ђаковићева.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик рекла је да је ово важан фестивал јер је филмска продукција Републике Српске највише заступљена студентским филмовима.

Она је додала да је ову манифестацију карактерисала велика посјећеност грађана на пројекцијама, а не само студената Академије.