latinica  ћирилица
25/11/2019 |  13:09 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Српској нико не може наметати празнике

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, Сташа Кошарац, оцијенио је као тенденциозну изјаву члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића о 25. новембру и поручио да Републици Српској нико не може наметати празнике.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је изјавио Срни да је постоје различити приступи када је ријеч о обиљежавању значајних датума у БиХ, али и врло јасне уставне надлежности, будући да је на ентитетима да дефинишу закон о празницима.

- Закон о празницима Републике Српске је јасно, у складу са Уставом и законом, дефинисао који су дани значајни за Републику и ту дилеме нема. Остаје отворено питање када је ријеч о празницима које неко жели да намеће да буду обиљежавани на нивоу БиХ - указао је Коштарац.

Према његовим ријечима, институције БиХ немају уставну компентенцију да доносе закон о празницима.

- Врло је јасно и прецизно дефинисан став Републике Српске о 25. новембру. Наравно, и Бошњаци имају свој став о 25. новембру и то је питање које се некада динамизира с обзиром на актуелна политичка кретања. На темељу тих кретања сада неко жели да прави одређену врсту неразумијевања у БиХ - оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да ће, када је ријеч о обиљежавању одређених датума, неразумијевање у БиХ остати трајно.

- Ми не одустајемо од 9. јануара - дана настанка Републике Српске и ту дилеме нема када је у питању садашња политичка структура која је на власти у Републици Српској. Ми се не плашимо да афирмишемо све вриједности које има Српска - нагласио је Кошарац.

Он је рекао да не види потребу да се слави 25. новембар, ако се не слави 29.
новембар /Дан Републике у бившој СФРЈ/ и поручио да Републици Српској нико не може наметати празнике које она не жели да обиљежава.

- Због тога је порука Џаферовића тенденциозна и одбацујемо је снагом аргумента које имамо у Републици Српској", рекао је Кошарац.

Џаферовић је данас рекао да ће доћи дан када ће се 25. новембар, који се у Федерацији БиХ обиљежава као "дан државности БиХ", славити у свим крајевима БиХ.

Повезане вијести:

Додик: Какав празник, таква и државност