latinica  ћирилица
25/11/2019 |  13:36 ⇒ 21:47 | Аутор: СРНА

Мазалица: У Српској се никада неће славити 25. новембар

Посланик СНСД-а У Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да Српска никада неће пристати да 25. новембар обиљежва као празник.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Уколико би једног дана било покушаја да се наметне закон којим би се тај празник славио на подручју читаве БиХ то неће проћи јер на то Српска никада неће пристати - рекао је Срни Мазалица.

Према његовм ријечима, оваква БиХ настала је 1995. године Дејтонским мировним споразумом и нема континуитет којим може досегнути ни до 1943. године, а посебно не до средњег вијека.

Мазалица каже да је жалосно што 25. новембар као празник данас славе они који имају можда најмање разлога за то јер су најмање учествовали у засједању ЗАВНОБиХ-а 1943. године.

- Рођени брат моје баке био је делегат на засједању ЗАВНОБиХ-а и већина делегата су били Срби и они су, што се тиче ЗАВНОБиХ-а имали племените идеје. Прије свега тај датум је везан за Народноослободилачку борбу и ослобађање читаве Југославије од фашистичког окупатора. ЗАВНОБиХ се не може посматрати издвојено од АВНОЈ-а - навео је Мазалица.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић данас је рекао да ће доћи дан када ће се 25. новембар, који се у Федерацији БиХ обиљежава као "дан државности БиХ", славити у свим крајевима БиХ.