latinica  ћирилица
26/11/2019 |  07:33 ⇒ 21:44 | Аутор: Агенције

Албанија: 22 мртвих и 600 повријеђених (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 22 особе су погинуле, а око 600 повријеђено у разорном земљотресу, јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, који је јутрос у 3.54 погодио околину Драча. Трага се за преживјелима у рушевинама.

21.40 - УН ће послати у Албанију два техничка стручњака из Канцеларије УН за процјену катастрофе и координацију.  Портпарол Стефан Дужарик рекао је да су УН, поред стручњака који иду у Албанију, такође спремне да пошаљу помоћ у БиХ, гдје је пријављена мања штета од одвојеног потреса јачине 5,4 степена Рихтерове скале.

21.17 - Бањалучанка Ана Котур Еркић, активисткиња за људска права особа са инвалидитетом, потврдила је да су она и још осам особа из БиХ које су боравиле у Тирани на међународном скупу о правима особа са инвалидитетом напустили вечерас овај град.

20.00 - Влада Албаније прогласила је 27. новембар Даном жалости. Заставе на свим институцијама биће спуштене на пола копља.

19.45 - Број погинулих у данашњем снажном земљотресу у Албанији порастао је на 22.

17.25 - У Албанији је регистрован нови земљотрес јачине 3,5 степени Рихтерове скале, јавили су данас локални медији.

Према наводима медија, епицентар потреса био је на око 26 километара сјеверно од Дуреса и 46 километара од Тиране.

16.55 - Предсједник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, прогласио је сриједу, 27. новембар, за Дан жалости на косовској територији.

16.40 - Албанска телевизија Панорама јавља да је број жртава порастао на 18. Из рушевина извучено укупно 42 људи.

16.30 - Према подацима објављеним на веб порталу Волкано дискавери земљотрес јачине 6,3 степена, који је данас погодио Албанију по снази је као 60.000 тона експлозива ТНТ, што је еквивалент за три атомске бомбе, пренио је портал Сот њуз.

15.40 - Црна Гора понудила 100 кревета у болницама.

15.33 - Грчка послала два спасилачка тима са 41 ватрогасцем-спасиоцем.

15.22 - Албанију је у 14.05 погодио још један земљотрес јачине пет по Рихтеровој скали са епицентром на рту Родон.

Како је пренио албански портал Сот њуз то је само још један у низу потреса који су од јутрос забиљежени у дијеловима  Албаније. Овај потрес се највише осјетио у Драчу и Тирани.

15.05 - Бањалучанка Ана Котур Еркић, активисткиња за људска права особа са инвалидитетом, која тренутно борави у Тирани са још осам особа из БиХ на међународном скупу о правима особа са инвалидитетом, изјавила је Срни да у вечерњим часовима очекују да ће напустити Албанију.

Она је изјавила да је стање у Тирани хаотично, ванредна је ситуација, сви су у шоку и под стресом и једва чекају да се врате кућама.

15.00 - Број погинулих у земљотресу у Албанији порастао је на 16 након што су пронађена тијела још двоје људи у Драчу, саопштено је из албанског Министарства одбране.

У саопштењу се наводи да су тијела пронађена у једној од срушених зграда у Драчу.

Из албанског Министарства здравља саопштено је да је повријеђено укупно 600 људи.

14.40 - Нови биланс жртава: Петнаест мртвих. Спасиоци трагају за преживјелима. Застава на згради Предсједништва Албаније спуштена је на пола копља.

14.35 - Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије упутиће 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина ради пружања помоћи након земљотреса који су се догодили у близини Тиране и Драча, саопштио је МУП. 

14.10 - У Албанију почела да стиже помоћ. Десетак земаља Европе и региона спремно је да помогне Албанији у санирању посљедица јутрошње серије земљотреса.

13.49 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је телеграм саучешћа премијеру Албаније Едију Рами због земљотреса који је погодио ту земљу.

13.33 - Нови биланс у Албанији: Четрнаест мртвих, више од 600 повријеђених.

12.58 - Интерактивна карта земљотреса у БиХ и Албанији (подаци www.emsc-csem.org)

12.40 - Оно што смо доживјели ноћас, заиста није нимало угодно искуство - рекао је за РТРС Душко Тадић, атлетичар, који се налази у Тирани на Међународном форуму за особе са инвалидитетом.

12.27 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа предсједнику Албаније Иљиру Мети поводом страдања људи у разорном земљотресу који је погодио ту земљу.

12.21 - Министар здравља и социјалне заштите Огерта Манастирлиу изјавио је да је 176 грађана хоспитализовано само у Драчу, док је у комплексу болница на најугроженијим подручјима - Тиране, Драча, Крује, Кубине и Лежа смјештено 600 повријеђених.

12.20 - Министарство одбране Албаније је саопштило да је пронађено беживотно тијело у рушевинама у Туману. То је девета жртва земљотреса, преноси Панорама. 

12.00 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа предсједнику Албаније Иљиру Мети поводом земљотреса који је погодио ту земљу.

11.50 - БиХ је понудила помоћ Албанији након разорног земљотреса који је јутрос погодио ту земљу, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату.

11.24 - У земљотресу који је погодио Албанију, према првим информацијама, није било повријеђених држављана БиХ, као ни Бошњака који су добили статус мањине у тој земљи, потврдио је почасни конзул БиХ у Албанији Фикрет Кларић.

11.01 - Румунија послала спасилачке тимове, очекују се тимови и из Турске и Италије.

11.00 - Нови биланс: Осам мртвих

10.12 - Албански премијер Еди Рама објавио је на свом профилу на Твитеру да су Црна Гора и Србија послале своје спасилачке екипе у Албанију.

09.52 - Најмање седам особа је погинуло, док је више од 325 повријеђено у серији земљотреса који су јутрос погодили Албанију, јавља лист Коха Јоне, позивајући се на Министарство здравља.

09.44 - Предсједник Србије Александар Вучић упутио је саучешће предсједнику и премијеру Албаније Иљиру Мети и Едију Рами поводом земљотреса који је погодио ту земљу и понудио помоћ Београда у отклањању посљедица.

09.40 - Албански премијер Еди Рама написао је на Твитеру да су премијери Италије и Грчке Ђузепе Конте и Кирјакос Мицотакис наредили да се као помоћ у Албанију пошаљу летјелице са специјалним тимовима.

09.35 - Јутрошњи земљотрес са епицентром у Албанији осјетио се у свим црногорским градовима са интензитетом од пет степени Меркалијеве скале, рекао је дежурни сеизмолог у Сеизмолошком заводу Црне Горе Срђан Цековић.

09.21- Радио-телевизија Албаније јавља да се у рушевинама у Туману налазе двије породице од осам и пет чланова и да је у току акција спасавања. Панорама наводи да су 22 особе спасене из рушевина у Драчу.

09.05 - Аеродром "Мајка Тереза" у Тирани је затворен због велике штете на терминалима након серије земљотреса који су рано јутрос погодили Албанију. Данас не раде ни школе, преносе локални медији.

08.58 - Међу повријеђеним и погинулим у земљотресу у Албанији нема држављана Србије, рекао је амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић.

Позивајући се на податке албанских власти, Зарић је навео да међу повријеђенима и погинулима нема странаца.

08.50 - Предсједник Албанија Иљир Мета изјавио је да је ситуација "веома драматична" и да се улажу сви могући напори како би се људи извукли из рушевина, јавио је АП.

08.44 - Броје се мртви у разорним земљотресима у Албанији: Шест погинулих и више од 300 повријеђених.

08.17 - Министарство одбране Албаније потврдило је да су у земљотресу погинуле најмање четири особе, преноси портал Панорама. Више од 150 повријеђених.

Албанија, земљотрес (фото:Tanjug/AP)

08.16 - Пет особа страдало у земљотресу, четири жене у месту Тумана и једна особа у Драчу, наводе албански сајтови.

Епицентар земљотреса био је на дубини од 12 километара, а осјетио се у Црној Гори, Сјеверној Македонији, Србији, Грчкој, Хрватској и БиХ.

07.35 - Нови земљотрес јутрос у 7.10 часова погодио је Албанију, а поново се осјетио и у БиХ.

07.00- Медији јављају да је највећу штету претрпио Драч гдје је више десетина људи превезено у болнице.

У Драчу је пала цела петоспратница, а из рушевина је спасено једно дијете, јављају локални медији. Грађани Тиране изашли су на улице, неки са бебама у наручју.

Албанија: Због земљотреса срушена зграда у Драчу (Фото: Танјуг/АП/ЦТП)

Албански премијер Еди Рама стигао је у Драч, који је највише погођен снажним земљотресом.

Земљотрес нешто мање снаге од 5,3 степени Рихтера догодио се у непосредној близини у септембру ове године и тада је повријеђено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа.

Земљотрес се осјетио и у Крушевцу и Пожеги, јавља РТС.