latinica  ћирилица
26/11/2019 |  09:22 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Парламент Српске о измјенама закона о платама

Народни посланици су и у вечерњем дијелу сједнице расправљали о измјенама сета закона који омогућавају повећање плата појединим буџетским корисницима од пет до 20 одсто. Опозиција је негодовала због хитности поступка и обједињене расправе о седам закона, док су владајући истицали да је најважније што ће плате бити повећане и то из реалних извора. Посланици ће расправу о овим законским измјенама наставити сутра од 10.00 часова.

20.20 - Посланици су окончали данашње засједање. Наставак сједнице заказан је за сутра у 10.00 часова.

19.20 - Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је да је Влада Републике Српске учинила огроман напор да обезбиједи 70 милиона КМ за повећање плата у јавном сектору и 40 милиона КМ за повећање пензија у Српској у 2020. години.

"Влада Репубике Српске интензивно ради на повећању продуктивности путем растерећења привреде у наредном периоду што би требало да доведе до повећање плата у реалном сектору", рекла је Ромићева током скупштинске расправе о сету измјена закона за повећање плата запослених у јавном сектору.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да подржава повећање плата у јавном сектору, али сматра да ће то довести до јаза у односу на плате радника запослених у реалном сектору.

18.20 - Посланик НДП-а Александар Фулурија рекао је да ће та странка подржати најновији сет измјена закона о повећању плата запослених у јавном сектору, јер је то позитивна ствар за Српску.

Фулурија је навео да би на том плану требало правичније уредити коефицијенте о повећању плата када је ријеч о запосленима у појединим секторима у односу на запослене у другим областима.

Посланик СДС-а Зоран Видић је у вези са измјенама поменутих закона истакао да је далеко бољи положај радника у јавном него у приватном сектору.

- Иако плате у јавном сектору јесу мале и требају да буду веће, јаз између јавног и приватног сектора овим само повећавамо - рекао је Видић.

 17.00 - Настављена сједница НСРС. Посланици Народне скупштине Републике Српске воде обједињену расправу о сету измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу.

15.00 - У НСРС редовна пауза до 17 часова

14.45 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да ће привреда Српске у наредној години бити значајније растерећена.

Током обједињене скупштинске расправе о сету измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, Видовићева је рекла да је у буџету Српске за наредну годину предвиђено благо смањење доприноса и повећање подстицаја за привреду.

- У наредној години предвиђено је повећање подстицаја привреди за набавку нових технологија - истакла је Видовићева.

14.05 - Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да се синдикат залаже за повећање плата и да радници у јавном и реалном сектору остану у Српској, те указала да је то могуће остварити уз већу владавину права и квалитетнији амбијент.

- Потребно је сваке наредне године повећавати плате најмање 10 одсто, или да најниже највише расту, а оне релативно високе расту мање - истакла је Мишићева.

Она је у Народној скупштини Републике Српске, током обједињене расправе о сету измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, нагласила да је циљ да радници са ниским платама обезбиједе егзистенцију својим породицама.

14.02 - Влада Републике Српске опредијељена је да у идућој години обезбиједи бољи животни стандард и повећање плата за све раднике у Српској, изјавила је министарка финансија Зора Видовић.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске сет измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, Видовићева је рекла да се овим измјенама предвиђа да плате запосленима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске у 2020. години буду повећане од пет до 20 одсто.

12.50 - Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да је у току формирање буџета Српске и да је сигуран да ће бити обезбијеђена додатна средства за повећање годишњег и мјесечног борачког додатка.

- Не могу рећи у којем износу, јер су у току анализе - рекао је Милуновић одговарајући на посланичка питања током "Актуелног часа".

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић указао је да при усвајању Стратегије спољне политике БиХ, која дефинише пут у НАТО и коју су усвојили кадрови ПДП-а прошле године, никада није тражен став Српске и Владе, иако је Народна скупштина дефинисала да треба да постоји комуникација власти у Републици и српских представника на нивоу БиХ.

- Није тражено наше мишљење и за тај документ смо сазнали из медија, а не од људи из Српске који су нас представљали у заједничким институцијама - рекао је Клокић.

12.34 - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да очекује да ће се Рафинерија нафте у Броду вратити у производњу средином идуће године и да се тренутно ради на ремонту постројења.

12.09 - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић сматра да Програм реформи који ће бити послат у Брисел неће негативно утицати на пољопривреду Републике Српске.

- Република Српска биљежи позитивне трендове када је у питању пољопривредна производња у свим областима - истакао је Пашалић данас у Народној скупштини Републике Српске током питања и одговора "Актуелни час".

11.44 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да опозиција своје мишљење о Програму реформи заснива на претпоставкама, те да документ треба прочитати и видјети шта ће се даље дешавати.

11.30 - Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић сматра да ће Програм реформи, који ће бити послат у Брисел, сачувати војну неутралност Републике Српске.

- Сви који су учествовали у креирању овог документа прије свега су водили рачуна о постојећим актима које је усвајала Народна скупштина Републике Српске - истакао је Касиповић данас у Народној скупштини током посланичких питања и одговора Актуелног часа.

11.15 - Народна скупштина Републике Српске усвојила је дневни ред на којем је сет измјена закона о платама радницима у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, односно који предвиђа да плате радницима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске буду повећане од пет до 20 одсто.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Пред посланицима биће и приједлози закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закона о платама запослених у јавним службама и Закона о платама запослених у области културе.

Народна скупштина би, по хитном поступку, требало да разматра и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак. На сједници ће бити ријечи и о Приједлогу закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама, Приједлогу закона о трговини и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима.

На предложеном дневном реду су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити.

Посланици би требало да разматрају и Нацрт закона о пореском поступку, Нацрт закона о високом образовању, Нацрт закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању, Нацрт закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ и Нацрт закона о спорту.

На сједници би требало да буде размотрен и Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске, који су предложили народни посланици Јелена Тривић, Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић, као и Нацрт закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији.

Посланици би требало да разматрају и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о концесијама и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине.

На предложеном дневном реду је и Извјештај Правобранилаштва Републике Српске о раду за прошлу годину, те приједлози одлука о распуштању Скупштине општине Рудо и Скупштине општине Теслић.

Посланици би, по скраћеном поступку, требало да разматрају и приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко-Бијељина-Рача, као и приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор.

Извор: РТРС/СРНА