latinica  ћирилица
26/11/2019 |  12:32 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Рафинерија нафте у Броду у производњи од половине сљедеће године

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да очекује да ће се Рафинерија нафте у Броду вратити у производњу средином идуће године и да се тренутно ради на ремонту постројења.
Рафинерија нафте Брод (фото:bosnamontaza.com) -
Рафинерија нафте Брод (фото:bosnamontaza.com)

Ђокић је рекао да му је то потврђено током разговора у Москви на Енергетском форуму, те да му је руски министар енергетике Александар Новак рекао да немају намјеру да се повуку из Републике Српске.

- Та чињеница додатно је потврђена и приликом разговора српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са премијером Русије Дмитријем Медведовим - изјавио је Ђокић данас у Народној скупштини Републике Српске током питања и одговора "Актуелни час".

Он је рекао да се у Рафинерији нафте у Броду тренутно ради на ремонту постројења како би било оспособљено за производњу у наредној години.

Ђокић сматра да пословање групације "Оптима" и Рафинерије нафте у Броду неће бити повезано са Програмом реформи БиХ којег је усвојило Предсједништво БиХ јер нема основа за то.

- Ова два питања треба посматрати одвојено - истакао је Ђокић.

Он је рекао да вјерује Додику, који је добио велики број гласова из Републике Српске, те има право да преузима одговорност и одлучује о питањима из своје надлежности.

- Информације које је Додик дао јавности јасно говоре о томе да овај документ не прејудицира чланство у НАТО-у. Ово је важна чињеница, све друго некоме може бити више или мање важно - закључио је Ђокић.