latinica  ћирилица
26/11/2019 |  15:54 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Важно да студенти који нису из Бањалуке чешће посјећују Парламент

Потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је да је веома важно да студенти права или политичких наука који нису из Бањалуке добију прилику да чешће долазе у Парламент, да се укључе у рад одбора и доношење одлука битних за грађане, јер то не може остати привилегија само студената којима је Бањалука близу.
Студенти из Бијељине посјетили Парламент Српске - Фото: СРНА
Студенти из Бијељине посјетили Парламент СрпскеФото: СРНА

Јовичевићева је рекла новинарима у Бањалуци, након што су студенти Одјељења у Бијељини Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву посјетили Народну скупштину, да се нада подршци медија и охрабрењу потенцијалних донатора и спонзора како би студентима који нису из Бањалуке помогли да буду укључени у рад парламента равноправно са студентима бањалучког Универзитета.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић истакао је у обраћању гостима да је веома значајно да студенти посјећују Народну скупштину, јер то није само законодавна институција већ и мјесто гдје се укрштају "политичка копља".

Он је додао да је ова година за Народну скупштину била динамична, те да је одржано 15 сједница.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић поручио је студентима да треба што више да раде на себи, јер их у каријери чекају тешка питања, али да не забораве да уживају у животу док су млади.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су студенти данас имали прилику да виде парламентарну "борбу" између представника власти и опозиције.

Он је истакао да је МУП гарант безбједности Републике Српске, да га чини 7.000 људи који морају поштовати законска овлаштења, али и ограничења.

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран поручио је да је Народна скупштина једини законодавни орган у БиХ који је 100 одсто испунио план рада.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је да су студенти овог факултета други пут у посјети Народној скупштини и подсјетио да су прије шест мјесеци били студенти са Пала.

- Ово је врло значајан вид активности за студенте, јер им помаже да обогате теоријско знање и да се у пракси упознају о функционисању институција Српске. Настојимо организовати бројне ваннаставне активности - навео је Марковић.

Студент Симеон Петковић рекао је да је посјета Народној скупштини добра за изучавање материје којом ће се студенти бавити.

Студенти су данас присуствовали сједници Парламента, након чега су им се обратили потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић, генерални секретар Владе Синиша Каран, министар унутрашњих послова Драган Лукач и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.